Honderden voetbalfans demonstreerden in Tetouan om de tragische dood van Hayat te veroordelen

marokko
4
30 sep '18
Hayet werd afgelopen dinsdag doodgeschoten terwijl zij aan boord was van een migrantenboot.

De voetbalfans van Moghreb Tetouan waren veelal gekleed in het zwart en rouwden om de dood van Hayat Belkacem, de 20-jarige vrouw die werd gedood nadat de Koninklijke Marine het vuur opende op een migrantenboot. Haar dood bracht veel woede en verontwaardiging teweeg bij veel Marokkanen die de actie van de marine om het vuur op migranten te openen veroordeelden.

"We zullen onze ziel en bloed opofferen voor jou Hayat", scandeerden de demonstranten vrijdag voor en na de wedstrijd. Verschillende video's van de protesten werden gedeeld op social media, zoals hier.  Sommige van de demonstranten riepen: "de mensen willen hun nationaliteit opgeven", terwijl anderen de regering opriepen Hayat's moordenaar aansprakelijk te stellen.

In het stadion sisten aanhangers tijdens het Marokkaanse volkslied, riepen dat ze van de Marokkaanse nationaliteit wilden worden "ontdaan" en riepen "Viva España". Sommigen zwaaiden met Spaanse vlaggen.  Enkelen veroorzaakten problemen in de stad na de wedstrijd, met wat materiële schade tot gevolg.

Sinds begin september worden Marokkaanse sociale netwerken overspoeld met video's van jonge Marokkanen op weg naar Spanje aan boord van met name opblaasbare boten.

AFP berichtte zaterdag dat de migranten in de zogenaamde Go Fast-boot ((krachtige motorboot) verstopt lagen onder een zeildoek. Zij citeerden hierbij een militaire bron.

Toen de Go Fast-boot werd gespot door een patrouillerboot van de Koninklijke Marine, nam deze "een vijandige houding aan", waardoor "gevaarlijke manoeuvres werden uitgevoerd die een bijna ongeluk zouden veroorzaken", zei de militaire bron.

De manoeuvres van deze "ongeïdentificeerde boot", en na herhaaldelijke waarschuwingsschoten, zorgden ervoor dat de patrouilleboot uiteindelijk het vuur opende, "wat de verwonding van sommige inzittenden veroorzaakte". Twee agenten schoten omdat de Go Fast-boot veelal gebruikt wordt voor drugshandel en "omdat ze de verstekelingen verborgen onder een zeildoek niet hebben gezien".

Dit is een "ongelukkig incident", zei de militaire bron.

De bestuurder van de boot, van Spaanse nationaliteit, werd gearresteerd. De Marokkaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend.

© Redactie 2018
marokko
tetouan
voetbalfans
demonstratie
hayet
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi