Sahara: VN nodigt Marokko, Algerije, Polisario en Mauritanië uit voor bijeenkomst in Genève

marokko
7
1 okt '18
De bijeenkomst zal in december worden gehouden.

Het is een primeur. Zoals gevraagd door Marokko, nodigde Horst Köhler Algerije, evenals Mauritanië en Polisario, uit om in december in Genève bijeen te komen. Ongeacht het antwoord van Algerije, scoort Marokko een behoorlijk punt, bericht medias24.

Horst Köhler, de persoonlijke afgezant van de secretaris-generaal van de VN, beloofde de partijen bij elkaar te brengen in een poging om de onderhandelingen tegen het einde van het jaar te hervatten.

Marokko weigerde om positief te reageren op eerdere uitnodigingen. Als reden daarvoor werd opgegeven dat er geen discussie kan worden gestart zonder de aanwezigheid van Algerije. Marokko is van mening dat er zonder Algerije geen sprake kan zijn van discussie of onderhandeling met de Polisario, omdat Algerije een centrale rol speelt in dit conflict, het is dit land dat onderdak biedt en wapens financiert en levert.

Eindelijk stuurde Horst Köhler nu dus uitnodigingen naar Marokko, Algerije, Polisario en Mauritanië voor een rondetafelgesprek op 4 en 5 december in Genève, berichtte AFP op basis van van diplomatieke bronnen.

Er werden vrijdag brieven gestuurd naar de vier partijen om te reageren vóór 20 oktober, aldus de bronnen. Voor Marokko, Algerije en Mauritanië werden de brieven naar de ministers van Buitenlandse Zaken gestuurd. Het aantal vertegenwoordigers dat aan het eind van het jaar in Zwitserland ook daadwerkelijk samenkomt, is in dit stadium nog niet bekend. 

© Redactie 2018
marokko
sahara
vn
algerije
polisario
mauritanie
bijeenkomst
geneve
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi