Een ontwerpresolutie in het Amerikaanse Congres tegen Polisario en ter ondersteuning van het Marokkaanse autonomieplan

marokko
0
2 okt '18
Drie Congresleden presenteerden de ontwerpresolutie als ondersteuning van het Marokkaanse autonomieplan.

Drie leden van het Amerikaanse Congres, Joe Wilson, Carlos Curbelo en Gerry Connolly presenteerden ontwerpresolutie 1101 waarin de "historische relatie" tussen de Verenigde Staten en Marokko wordt bevestigd, "terwijl ze de recente acties van het Polisario Front, een door Iran gefinancieerde terroristische organisatie, veroordelen".

"Het Koninkrijk Marokko was het eerste land dat de Verenigde Staten in 1777 erkende en blijft een belangrijke strategische bondgenoot en partner voor vrede in het Midden-Oosten en Noord-Afrika", zei Congreslid Joe Wilson. "Het terroristische regime in Iran financiert aanvallen op Marokko door het Polisario Front, en het is tijd voor de Verenigde Naties om een vreedzame oplossing voor dit conflict in de Westelijke Sahara te bevorderen."

De tekst veroordeelt de "recente provocerende acties" van Polisario en zijn buitenlandse supporters en "moedigt de Verenigde Naties aan om tot een vreedzame oplossing van de Westelijke Sahara te komen".

Hij herinnert er ook aan dat "Marokko al geruime tijd streeft naar een oplossing van het Sahara-conflict via een onderhandeld proces dat de autonomie van de regio onder de soevereiniteit van Marokko brengt". En dat gedurende meer dan tien jaar en in drie administraties, Amerikaanse functionarissen het voorstel voor autonomie onder de Marokkaanse soevereiniteit hebben gekwalificeerd als "serieus als geloofwaardig".

De tekst voegt hieraan toe: "Overwegende dat de Verenigde Staten Hezbollah hebben aangewezen als een buitenlandse terroristische organisatie, gezien de inspanningen van Iran en Hezbollah om hun invloed in Noord-Afrika te behouden, in strijd zijn met de nationale veiligheid".

"Het Huis van Afgevaardigden bevestigt andermaal zijn steun aan het Koninkrijk Marokko als onze oudste bondgenoot en partner in de strijd tegen het terrorisme en het bevorderen van stabiliteit en welvaart in Noord-Afrika" en "bevestigt opnieuw dat het autonomieplan van Marokko serieus, realistisch en geloofwaardig is en een manier biedt om tegemoet te komen aan de aspiraties van de bevolking van de Westelijke Sahara om hun eigen zaken in vrede en waardigheid te beheren".

© Redactie 2018
marokko
vs
ontwerpresolutie
sahara
autonomieplan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi