'Uitlevering Saïd C. onterecht tegengehouden'

marokko
0
3 okt '18
De advocaat-generaal adviseert het cassatieberoep van het OM te honoreren.

De beslissing van de rechtbank Zeeland-West-Brabant om de uitlevering van Saïd C. aan Marokko ontoelaatbaar te verklaren, kan niet in stand blijven. Dat adviseert plv. advocaat-generaal (AG) Paridaens de Hoge Raad in haar conclusie van dinsdag 2 oktober.

Nederland en Marokko zijn niet gebonden aan een uitleveringsconventie. Over het algemeen zijn het de rechtbanken van beide landen die beslissen over de toelaatbaarheid van de uitlevering. De Nederlandse rechtbank verklaarde  in februari van dit jaar de uitlevering van Saïd C. aan Marokko ontoelaatbaar. De rechter in Breda gaf aan: "Er bestaat een reëel gevaar dat de betrokkene een zodanig oneerlijk proces zal krijgen, dat de uitlevering moet worden geweigerd." De garanties die Marokko gaf, vond de rechtbank onvoldoende om het gevaar van een oneerlijk proces af te wenden. 

Het Openbaar Ministerie (OM) was het niet eens met de beslissing van de rechtbank en stelde een zogenaamd beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Volgens de AG draait het bij de uitlevering echter om de vraag of C. zich in Marokko juridisch kan verweren tegen een 'dreigende flagrante inbreuk'. Omdat niet is vastgesteld dat dit niet het geval is, is volgens de AG niet de rechtbank maar alleen de minister bevoegd om een oordeel te vellen over een beroep op mensenrechtenschendingen.

De AG adviseert het cassatieberoep van het OM te honoreren, de beslissing van de rechtbank te vernietigen, het uitleveringsverzoek opnieuw te laten behandelen door de Hoge Raad, zoals in de wet is voorgeschreven, en voor die behandeling Saïd C. ook op te roepen om te worden gehoord over het verzoek tot zijn uitlevering.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.

Ter achtergrondinformatie, Saïd C. werd eind juni 2017 aangehouden na twee internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd door de Marokkaanse rechtbanken. Marokko verdenkt hem van internationale drugshandel, corruptie (omkoping) en deelname aan een criminele organisatie. Volgens Marokko was hij echter ook betrokken bij de financiering van de maandenlange protesten in de Rif-regio in het noorden van Marokko.

© Redactie 2018
said c
uitlevering
marokko
onterecht
tegengehouden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?