Actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag

algemeen
0
4 okt '18
Een jaar na de opkomst van de #MeToo-beweging lanceert het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers komende zaterdag een speciale actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld.

"Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin we ons samen inzetten om dit tegen te gaan. Seks is namelijk alleen leuk met wederzijdse instemming", aldus directeur Ton Coenen van het instituut.

Volgens Rutgers heeft #MeToo nog niet voor genoeg verandering gezorgd en is er meer aandacht nodig voor preventie. "Hoeveel indringende verhalen #MeToo ook losmaakt, de cijfers rondom seksueel geweld zijn voor ons niet nieuw", zegt Coenen.

Daarmee doelt hij erop dat in Nederland ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken krijgen met seksuele handelingen tegen hun wil. Het gaat dan bijvoorbeeld om ongewenst gezoend of seksueel aangeraakt worden, of ernstiger vormen van seksueel geweld.

Publiekscampagne

Tijdens de week roept Rutgers Nederland op om in actie te komen tegen seksueel geweld. "Van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia, clubs- en festivalorganisaties." Onderdeel van de week is de publiekscampagne Ben je oké', gericht op seksueel gedrag tijdens concerten, festivals en clubs. Tijdens de zogenoemde Johannes Rutgers Dialoog buigen Kamerleden en wetenschappers zich over vragen als: Is er daadwerkelijk iets veranderd door #MeToo? en Wat heeft politiek tot dusver gedaan?

De #MeToo-beweging kwam een jaar geleden op na beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Hollywood-producent Harvey Weinstein. Op sociale media vertelden wereldwijd miljoenen mensen met #MeToo over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

© ANP 2018
nederland
metoo
actieweek
ongewenst
seksueel
gedrag
geweld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi