Verklaring Defensie na Britse claim over hacks

algemeen
0
4 okt '18
Defensie houdt begin van de middag een persconferentie.

Minister Ank Bijleveld van Defensie en de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), generaal-majoor Onno Eichelsheim, houden donderdag aan het begin van de middag een persconferentie.  Defensie wil niet zeggen waar de persconferentie over gaat, maar de verklaring komt vlak nadat de Britten Rusland hebben beschuldigd van een reeks cyberaanvallen.

Een Britse afgevaardigde zou ook bij de persconferentie zijn, maar komt toch niet. Groot-Brittannië zegt dat Rusland achter een lange reeks cyberaanvallen op westerse doelen zit. Daarmee zou Moskou proberen westerse democratieën te ondermijnen. Londen kreeg steun van bondgenoten Australië en Nieuw-Zeeland.

De Britten zeggen dat de Russische militaire inlichtingendienst GROe onder meer verantwoordelijk is voor de hack bij de Amerikaanse Democratische partij. Ook zouden de cyberspionnen e-mails van een Britse tv-zender hebben gestolen, het Wereldantidopingagentschap hebben aangevallen en de gijzelsoftware BadRabbit hebben verspreid.

Afgelopen voorjaar zou Nederland twee Russische spionnen hebben opgepakt en uitgezet. Zij zouden een laboratorium in Zwitserland hebben willen hacken. Dat lab doet onderzoek naar gifgasaanvallen door het Syrische bewind, een bondgenoot van Rusland. Mogelijk gaat het om de twee mannen die worden verdacht van de vergiftiging van oud-spion Sergej Skripal in Engeland.

© ANP 2018
verklaring
defensie
britse
claims
hacks
rusland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi