Rabat: Ontdekking van 90.000 jaar oud gereedschap gemaakt van bot

marokko
1
4 okt '18
Wederom een belangrijke archeologische vondst in Marokko.

Het ministerie van Cultuur en Communicatie kondigde dinsdag (3 oktober) aan dat een internationaal team bestaande uit onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Archeologische Wetenschappen en Erfgoed (INSAP, Rabat), het Natuurhistorisch Museum en de Universiteit van Oxford een gereedschap gemaakt van bot hebben ontdekt in de oude grot van Dar es-Soltan 1 in Rabat.

Volgens een studie, gepubliceerd op 3 oktober 2018, door het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PLOS One, is dit botartefact een van de oudste gespecialiseerde gereedschappen.

Volgens het ministerie van Cultuur vond deze ontdekking plaats in de grot van Dar es-Soltan 1, ten zuiden van de stad Rabat gelegen, op ongeveer 260 meter van de Marokkaanse Atlantische kust.

Na een grondig onderzoek met behulp van een rasterelektronenmicroscoop en een CT-scan, ontdekte het team onder leiding van Abdeljalil Bouzouggar, professor aan het INSAP, dat het gereedschap werd gemaakt met een rib van een groot zoogdier, gevormd en aangescherpt tot een mes van iets minder dan 13 cm lang.

"Deze vondst is belangrijk omdat het laat zien hoe verfijnde botgereedschapstechnologie al ongeveer 100.000 jaar geleden bestond ... Het laat ook het bestaan zien van een nieuw type botgereedschap, met geen ander voorbeeld in de rest van Afrika", zei onderzoeker en wetenschapper Silvia Bello van de universiteit van Oxford.

Het team van onderzoekers is hetzelfde team die de menselijke fossielen van de oudste homo-sapiens ooit hebben ontdekt, op de Jebel Irhoud-site, in de buurt van Safi.

Photocredit: Lefr360

© Redactie 2018
marokko
rabat
gereedschap
bot
archeologie
onderzoekers
insap
oxford
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?