'Pluk-ze-wet' EU voor snellere inbeslagnames

algemeen
4
5 okt '18
Een 'Europese pluk-ze-wet’ gaat het gemakkelijker maken om in de hele EU goederen van criminelen, én van hun familie, in beslag te nemen en hun rekeningen te bevriezen.

Bij de verdeling van in beslag genomen gelden krijgt het recht op een schadevergoeding van slachtoffers bovendien voorrang op de compensatieclaims van de staat.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met deze nieuwe EU-regels in de strijd tegen georganiseerde misdaad en de financiering van terrorisme. Het lukt in de EU nu nauwelijks om beslag te leggen op crimineel bezit.

"Bijna 99 procent van de geschatte criminele gelden blijft in handen van criminelen’’, zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers, de CDA-woordvoerder voor justitie. "Als een drugscrimineel in Maastricht wordt opgepakt, maar zijn Ferrari staat in Luik, dan moeten we die gewoon snel in beslag kunnen nemen.’’

Met de Europese verordening worden nationale bevelen tot bevriezing en confiscatie voortaan automatisch in de andere lidstaten erkend. Ook worden de procedures versneld en geharmoniseerd.

© ANP 2018
eu
plukzewet
goederen
inbeslagname
criminelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi