Betoging Pegida Utrecht beëindigd na tumult

algemeen
28
6 okt '18
Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen heeft een demonstratie van anti-islambeweging Pegida vrijdagavond laten beëindigen.

Hij besloot daartoe omdat kort na aanvang onrust was ontstaan. Tegenstanders bekogelden een handvol Pegida-aanhangers die betoogde voor een moskee in de wijk Lombok, vlakbij het Centraal Station, onder meer met blikken en eieren.

"Op advies van politie en gemeente heeft de burgemeester toen besloten de demonstratie af te gelasten, om verdere wanordelijkheden te voorkomen", aldus de gemeente, die schat dat de groep die voor onrust zorgde bestond uit zo'n 150 mensen.

Enkele Pegida-aanhangers hadden bij wijze van betoging een beeldscherm neergezet voor de Ulu-moskee. Ze wilden daarop beelden van gruwelijkheden laten zien die zij met de Islam associëren. Daarop werden ze bekogeld door veelal jonge tegendemonstranten.

Agenten te paard

De politie greep in, onder meer met agenten te paard. De Pegida-betogers zijn voor hun eigen veiligheid met een bus weggebracht. Tot nog toe zijn geen arrestaties verricht, zegt een woordvoerster van de politie. "Maar aanhoudingen kunnen ook later nog volgen." Na het beëindigen van de betoging bleef het nog enige tijd onrustig op straat, maar in de loop van de avond keerde de rust terug. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Pegida had afgelopen zomer ook al willen betogen voor deze en een andere moskee in Utrecht. De anti-islambetogers waren onder meer van plan om tijdens de ramadan speklapjes te braden op de stoep van een moskee. Dat was volgens de burgemeester echter onverantwoord. De rechter gaf Van Zanen later gelijk in het verbieden van die actie.

© ANP 2018
pegida
utrecht
betoging
beeindigd
tumult
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi