Tekort aan verzorgingshuizen en artsen voor ouderen in Marokko

marokko
2
8 okt '18
Er is een ernstig tekort aan verzorgingstehuizen en andere sociale centra voor ouderen in Marokko.

De minister van Familie en Solidariteit, Bassima Hakkaoui, opende donderdag 4 oktober een wetenschappelijke bijeenkomst over de kwaliteit van leven en de begeleiding van ouderen in Marokko. Zij onthulde daarbij enkele cijfers en de grote problemen die op dit gebied moeten worden opgelost.

Dagblad Akhbar Al Youm bericht dat de minister het bestaan erkende van slechts 64 instellingen, wettelijk opgericht, die verantwoordelijk zijn voor de min of meer passende verzorging van ouderen. De regeringsfunctionaris hoopt op de terugkeer naar de Marokkaanse waarden van solidariteit en de snelle bouw van nieuwe sociale centra en verzorgingshuizen voor deze ouderen.

Er zijn nu ongeveer 9,6 miljoen ouderen in Marokko en dit aantal blijft snel groeiten. Ondanks de snelle demografische veranderingen en de groei van het aantal jongeren, blijft het aandeel ouderen hoog. Tegen 2050 zal meer dan een kwart van de totale bevolking tot de groep ouderen behoren.

Daarnaast werd ook het accent gelegd op het enorme tekort dat Marokko heeft in de geriatrie. Klinische geriatrie is het medisch specialisme voor de kwetsbare oudere patiënt. De naam geriatrie komt van het Griekse geron, dat "oudere" betekent, en iatros, dat "arts" betekent. Het specialisme is speciaal gericht op ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen.

Volgens Hakkaoui heeft Marokko momenteel voor de 9,6 miljoen ouderen slechts 10 klinisch geriaters, terwijl 32% van de mensen ouder dan 60 jaar ziektes hebben, meestal chronisch. De meerderheid van deze patiënten bevindt zich vooral in stedelijke gebieden, terwijl op het platteland ouderen gezonder zijn en genieten van alle zorg van familieleden.

© Redactie 2018
marokko
ouderen
verzorgingshuizen
artsen
tekort
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?