Bourita: 'We gaan niet naar Genève om te onderhandelen'

marokko
0
9 okt '18
Marokko heeft eerder al de VN-uitnodiging om de Sahara-kwestie in december te bespreken, aanvaard.

Marokko heeft de VN-uitnodiging voor besprekingen over de Sahara aanvaard, maar zal de besprekingen als een platform gebruiken om de deelnemers aan de vaste voorwaarden van het Marokkaanse autonomieplan te herinneren.

De deelname van Marokko aan de besprekingen in Genève werd afgelopen week bevestigd door regeringswoordvoerder Mustapha El Khalfi.

Bourita, die vrijdag een besloten vergadering bij de Tweede Kamer bijwoonde, samen met een commissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking zei: "We gaan niet naar de besprekingen voor onderhandelingen."

Hij zei dat Marokko de besprekingen van de VN zal bijwonen om zijn voorwaarden te bevestigen, die Marokko's autonomieplan benadrukken als een rechtvaardige oplossing om het conflict te beëindigen.

Volgens dagblad Akhbar Al Yaoum sprak Bourita ook over de Algerijnse verantwoordelijkheid in het conflict als hoofdpartij en niet als waarnemer. Algerije "is degene die het probleem heeft veroorzaakt, en het is Algerije dat moet bijdragen aan het vinden van een oplossing daarvoor."

Ter herinnering, Horst Köhler (de persoonlijke afgezant van de secretaris-generaal van de VN) stuurde op 29 september uitnodigingen naar Marokko, Algerije, Polisario en Mauritanië voor een rondetafelgesprek op 4 en 5 december in Genève. Alle vier partijen werd daarbij verzocht om te reageren vóór 20 oktober. Naast Marokko, heeft ook de Polisario al aangegeven aanwezig te zullen zijn.

© Redactie 2018
marokko
sahara
geneve
polisario
algerije
mauritanie
bourita
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi