Doodstraf in Marokko: 15 terdoodveroordelingen in 2017

buitenland
0
11 okt '18
De doodstraf wordt echter al 25 jaar niet meer in Marokko toegepast.
In 2017 werden er 15 doodvonnissen uitgesproken in Marokko, vergeleken met 6 in 2016. Dit werd dinsdag onthuld in Rabat door de Marokkaanse Coalitie tegen de Doodstraf. Ter gelegenheid van de Werelddag tegen de doodstraf, dringt de coalitie erop aan om deze straf af te schaffen.

De coalitie legde de nadruk op de rol van de wetgevende instelling bij het opstellen en aannemen van wetten om de doodstraf af te schaffen, met een herinnering aan artikel 20 van de Grondwet waarin het recht op leven is vastgelegd. "Marokko past de doodstraf al meer dan 25 jaar niet toe, wat bewijst dat men het met wat politieke wil absoluut kan opgeven", zei Abdellah Mesdad, lid van de coalitie.

De laatste toepassing van de doodstraf in Marokko vond plaats in 1993. Het ging om de beruchte politiecommissaris Haj Tabit. Tabit werkte jarenlang in het district Ain Sebaa Hay Mohammadi. Hij werd gearresteerd voor het in bezit zijn van pornografische opnamen van meer dan 500 vrouwen en verschillende belangrijke politieke figuren. Hij werd veroordeeld op 15 maart 1993, kort na zijn arrestatie, voor onder andere aanranding, verkrachting, geweld en ontvoering. Op 5 september 1993 werd Haj Tabit doodgeschoten in een bos in de buurt van Kenitra.
© Redactie 2018
marokko
doodstraf
terdoodveroordelingen
toepassing
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
arrestatie
egypte
turkije
moskee
israël
can2019
palestina
saoedi-arabie
syrië
marokkanen
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech