Nederland niet langer eregast op filmfestival in Nador

marokko
43
12 okt '18
Nederland zou zich teveel bemoeien met Marokkaanse binnenlandse aangelegenheden.

De inmenging van Nederland in de Marokkaanse binnenlandse aangelegenheden heeft de organisatoren van het Nador International Film and Memory Festival ertoe aangezet om de aanwezigheid van Nederland als eregast te annuleren.

Het festival werd gehouden van 6 oktober tot 11 oktober, maar pas gisterenavond kwam dit nieuws naar buiten via Lefr360.

"Het is meer dan een jaar geleden dat we onderhandelden met Nederland om de eregast te zijn van deze editie van 2018. Op het moment van de dialoog begon de crisis aan de horizon op te duiken, maar we bleven hopen, we hoopten diep van binnen dat het zou vervagen...Maar de situatie daarentegen verslechterde", zei Abdesslam Boutayeb, de directeur van het festival, tegen Lefr360.

Op 28 september had de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Nasser Bourita, in New York een 'stormachtige' ontmoeting met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok. In die 'stormachtige' ontmoeting herhaalde Nasser Bourita de categorische afwijzing van de opmerkingen, acties en inmenging van Nederland betreffende de gebeurtenissen in de Rif.

Eerder die maand informeerde Blok per Kamerbrief de Tweede Kamer over de veroordelingen in Marokko in verband met de Hirak-protesten. De minister herbevestigde dat "Marokko geen lessen van iemand nodig heeft en dat het Koninkrijk in staat is geweest zijn instituten te versterken, die de basis vormen en garant staan voor zijn stabiliteit".

Met betrekking tot het festival in Nador zei Boutayeb: "We hebben deze beslissing genomen om de deelname van Nederland als eregast te annuleren, ten eerste omdat we een mensenrechteninstantie zijn en ten tweede omdat we het principe van nationale soevereiniteit verdedigen. Ten slotte zijn we ervan overtuigd dat justitie moet worden geëerbiedigd en Nederland heeft de Marokkaanse justitie geminacht".

De beslissing van de organisatoren van het festival, opgericht door het Centrum voor Democratie en Vrede, werd een week voor de opening van het festival meegedeeld aan Désirée Bonis, de ambassadrice van Nederland in Marokko. Nederland had een bijdrage gegeven van 40.000 euro. "We hadden een ontmoeting met de ambassadrice in Rabat en het eindigde erg slecht. Er was een clash, de diplomate accepteerde onze beslissing niet. Ons werd verteld: ofwel betaalt u terug of gaat u naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag", aldus Boutayeb.

Naar aanleiding van dit nieuwsbericht hebben wij contact gezocht met de Nederlandse ambassade in Rabat voor een verificatie en een reactie op dit bericht. Via het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontvingen wij het volgende antwoord: 

"We hebben kennisgenomen van de berichtgeving. De organisatie van het filmfestival heeft zelf het initiatief genomen NL als ereland te selecteren voor de 7e editie van het filmfestival in Nador. De bijdrage van de ambassade aan dit evenement is gedaan in het kader van deze nominatie, en om daarmee de relatie tussen beide landen te belichten. De organisatie zelf heeft, unilateraal en twee weken voor de aanvang van het festival, het besluit genomen Nederland niet langer als ereland voor het festival te kiezen.

De ambassade heeft kennis genomen van dit besluit en heeft de organisatie kenbaar gemaakt dit besluit te betreuren. Beide partijen hebben tijdens een overleg afgesproken dat de ambassade zijn contributie zou terugkrijgen – geopperd door de organisatie zelf. Het terugvorderen van onze contributie is daarom een logische stap, die recht doet aan de verplichtingen van de organisatie en de voorwaarden voor de Nederlandse deelname aan dit evenement."

© Redactie 2018
marokko
nador
filmfestival
nederland
eregast
geannuleerd
bemoeienis
binnenlandse
aangelegenheden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?