Spanje: 40 Marokkanen vragen politiek asiel aan om uitzetting te voorkomen

marokko
0
14 okt '18
De groep vroeg asiel aan omdat ze 'anders vervolgd worden vanwege hun activiteiten tijdens de demonstraties in het noorden van het land.

Een groep van ongeveer 40 Marokkaanse migranten die maandag in de haven van Motril aankwamen, vroegen politiek asiel aan in Spanje. Volgens El País zeggen ze dat ze "vervolgd worden vanwege hun activiteiten tijdens de demonstraties in de Rif".

Het onmiddellijke gevolg van dit verzoek is dat de bijna automatische terugkeer van Marokkanen naar hun land is verlamd en dat ze tot een maand verblijf in het land zijn toegekend totdat ze de eerste procedures voor hun aanvraag hebben voltooid. 

Over het algemeen worden de Marokkanen - en de Algerijnen - die illegaal in Spanje aankomen, onmiddellijk teruggestuurd naar hun land, op grond van de bilaterale overeenkomsten met Marokko en Algerije. Hetzelfde geldt niet voor migranten uit landen ten zuiden van de Sahara, daar is een apart terugkeerproces voor dat moeilijk te volgen is en die vaak uiteindelijk worden vrijgelaten.

Met de asielaanvraag is het proces net begonnen. Nu hebben de veertig Marokkanen een document ontvangen dat aangeeft dat ze asielzoekers zijn en dat ze een maand hebben om door te gaan met hun aanvraag op elk politiebureau in het land. Na de asielaanvraag hebben de Marokkanen Motril verlaten en zijn ze vrij om te gaan waar ze willen.

Het antwoord dat deze asielverzoeken uiteindelijk zullen ontvangen, lijkt duidelijk, te oordelen naar de verklaringen van Consuelo Rumí, staatssecretaris voor migratie, enkele dagen geleden. Zijn woorden geven al aan dat iedereen een duidelijk nee zal ontvangen op het verzoek. Op 3 oktober reisde Rumí naar Marokko en ontmoette drie Marokkaanse ministers. Tijdens dat bezoek bevestigde Rumí de toenemende asielverzoeken in Spanje door Marokkaanse burgers in de afgelopen weken om er vervolgens aan toe te voegen dat "Marokko geen land is waarvan de bewoners asiel of een toevluchtsoord krijgen". "We weten dat de meesten die verzoeken doen om hun uitzettingen te vertragen. Maar we zullen ze snel oplossen".

Photocredit: H24Info

© Redactie 2018
marokkaanse
activisten
spanje
politiek
asiel
uitzetting
rif
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi