Saoedische vorst wil intern onderzoek Khashoggi

buitenland
50
15 okt '18
De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz bin al-Saud heeft een strafrechtelijk onderzoek gelast naar de affaire-Khashoggi.
Dit heeft een Saoedische functionaris laten weten. De 82-jarige vorst onderneemt volgens de zegsman actie in de zaak die het aanzien van het koninkrijk steeds grotere schade berokkent.

Een gerespecteerde Saoedische journalist, Jamal Khashoggi, die kritiek uitte op de Saoedische kroonprins, is 2 oktober in Istanbul het Saoedische consulaat binnengestapt om wat papieren te regelen. Hij is nooit meer teruggezien. Volgens Turkse autoriteiten is hij in het pand gemarteld en vermoord door een groep Saoedi's die eerder die dag in twee kleine vliegtuigen naar Turkije was gekomen. De Turkse politie krijgt maandagmiddag de gelegenheid het pand te doorzoeken.

De verdwijning van Khashoggi heeft ook tot wrijvingen geleid tussen de oude Saoedische en Amerikaanse bondgenoten. Khashoggi woonde in de VS en schreef onder meer voor de Washington Post. President Trump heeft gedreigd met strafmaatregelen als blijkt dat Khashoggi in het consulaat is vermoord. Saudi-Arabië dreigde vervolgens met nog zwaardere tegenmaatregelen en waarschuwde dat het land grote economische invloed heeft.

Trump heeft naar eigen zeggen maandag met de koning gesproken. Die heeft volgens Trump gezegd geen idee te hebben wat er met Khashoggi is gebeurd. Onder de verdachten die in media worden opgevoerd is de zoon van de aan ouderdomskwalen lijdende koning Salman, kroonprins Mohammed bin Salman. De 33-jarige kroonprins is een erg ambitieus lid van de clan van de Sauds en is de feitelijke machthebber in Saudi-Arabië. Hij duldt volgens waarnemers geen kritiek.
© ANP 2018
khashoggi
turkije
istanbul
saoedi-arabië
onderzoek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
caf
can2019
donald trump
zamalek
ongeluk
ov
rsb
iran
teheran
fifa
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech