Saoedi-Arabië: Hogesnelheidstrein die Mekka met Medina verbindt officieel van start

buitenland
0
19 okt '18
De hogesnelheidstrein (TGV) die in twee uur Mekka met Medina verbindt, werd donderdag 11 oktober opengesteld voor het publiek.

Op 11 oktober om 8.00 uur vertrokken de eerste twee treinen met 417 passagiers aan boord vanuit zowel Mekka als Medina, meldde het officiële Saoedische agentschap SPA.

Deze hogesnelheidstrein, Haramain geheten, vervoert zowel Islamitische pelgrims als gewone reizigers op de 450 km tussen de twee steden, via de haven van Jeddah. Er worden twee dagelijkse diensten aangeboden in beide richtingen.

Koning Salman bin Abdulaziz bin al-Saud opende de lijn officieel op 25 september, door de autoriteiten beschouwd als het grootste transportproject in het Midden-Oosten.

Vijfendertig treinen, die in staat zijn om met 300 km/u te reizen, zullen honderden passagiers van de ene stad naar de andere vervoeren in twee uur, vergeleken met ongeveer vijf uur in het verleden, zeiden transportambtenaren.

Eind 2011 won het Al Shoula-consortium, bestaande uit 12 Spaanse en twee Saoedische bedrijven, het megacontract voor dit project. Ze troefden daarmee Duitse, Japanse en Franse concurrenten af.

De aanvankelijke kosten waren 6,7 miljard euro. In 2016 werd de ingebruikname uitgesteld tot maart 2018 en Saudi-Arabië ging akkoord met een aanvullende betaling van 150 miljoen euro om de extra kosten te compenseren die verband hielden met het werk in de woestijn en het installeren van stations op de route.

Afgelopen mei kondigde het Spaanse consortium een ​​nieuwe extra kostprijs  aan van 210 miljoen euro.

© Redactie 2018
saoedi-arabië
hogesnelheidstrein
mekka
medina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi