Column: 'Halal óf haram anno 2018, blijft gelukkig altijd een keuze'

algemeen
0
20 okt '18
Heb je dat ook? Dat je bij jezelf denkt van wat is deze samenleving/wereld verrot aan het worden, verrot in de breedste zin van het begrip. Verrot in die zin dat het gangbare of hetgeen het meest in trek is, niet te rijmen is met de normen en waarden die we vanuit onze religie hebben meegekregen. Vandaar ook deze column, geschreven vanuit onbegrip en tegelijkertijd ook gemotiveerd door dat ene sprankje hoop wat je altijd houdt.
We hebben allemaal onze zonden, en gelukkig maar. Want hadden we die niet dan waren we perfect geweest, of althans, dan waren we in de veronderstelling perfect te zijn. De snelste weg naar arrogantie en een hoge eigendunk, want de enige die perfect is, is de Profeet (vrede zij met hem) صلى الله عليه وسلم. Hij is degene die voor ons de weg heeft geplaveid naar de plek waar goed gedrag, een goede intentie en Godsvrees eeuwig beloond zullen worden. In het Paradijs treffen degenen elkaar die keuzes hebben gemaakt in dit wereldse leven, die overwegingen hebben gedaan, die stroken met wat Allah (swt) ons heeft voorgeschreven. Hoe moeilijk het soms ook is, de weg naar verbetering is in principe een simpele, de kunst zit hem alleen in het vasthouden van jouw inspanning om dat hogere doel te bereiken. We leven tegenwoordig in een tijd die in feite 3 paden kent, te weten: nagenoeg volledig volgens de Quran en de Sunnah leven, datgene wat Allah (swt) ons heeft bevolen volledig naast je neer leggen en last but not least, de gulden middenweg waarbij je dagelijks voor het slapen gaan je nachtrust opzoekt met spijt. 

Spijt, het begin van verbetering
Spijt, is naar mijn mening een sleutelwoord. Want zoals ik in de alinea hierboven al duidelijk zei: perfectie bestaat niet. Nooit zullen we zorgeloos door het leven gaan op religieus gebied, er zal altijd iets zijn wat aan ons gaat knagen als het geweten daarnaar is. Ikzelf moet eerlijk bekennen dat, en die vraag stel ik vaak aan mensen om me heen, wanneer ik mezelf nu een spiegel voorhoud er weinig positiefs in het vooruitzicht ligt. Als je echt eerlijk bent tegen jezelf, de eerste stap naar verbetering gelukkig, dan kan ik voor nu niets anders concluderen dan dat de poort naar het Paradijs nog héél ver weg is. Ik sta er dagelijks bij stil, weet dondersgoed dat niet iedere dag me gegeven is, en tóch vertik je het om een definitieve ommezwaai in je leven te maken. Je vraagt je dan vaak af wat nodig is om zo erg geconfronteerd te worden dat je binnen no-time je leven definitief gaat beteren. Met die vraag blijf ik voorlopig nog rondlopen want hoe triest het ook klinkt, tegenwoordig lijkt het bijna zo dat haram de norm is en halal de uitzondering. Alles gaat op in hetgeen de trend wordt genoemd. We leven in een samenleving die zo dynamisch is, ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op waardoor het nieuwe na niet heel veel tijd weer is verworden tot ''ouderwets'' of ''achterhaald''. En bovendien lijkt het steeds meer dat de mooie dingen in het leven, te denken is aan het huwelijk en familierelaties, omgeven worden met steeds meer gevaren en risico's. Niets is meer wat het lijkt, je moet tegenwoordig je ogen continu open houden wil je niet verstrikt raken in leugens en spelletjes van mensen die deze zaken allang niet meer op waarde schatten. 

Met name door globalisering is dit beeld voor mij niet alleen in het Westen maar ook daarbuiten steeds meer merkbaar. Alles kan, overal. De verhoudingen beginnen steeds schever te liggen en met een beetje geluk zet die trend ook zo door. Ik kom misschien nog maar net kijken, maar ik denk dat dat al genoeg reden tot zorgen geeft. Je moet je ernstig afvragen of we met de huidige staat waarin de wereld zich bevindt niet afstevenen op een punt waarin het onontkoombaar wordt dat ook de inhoud van onze religie er schade van ondervindt. De Quran is van alle tijden, echter moet het niet zo zijn dat we gaan afwijken van datgene wat Allah (swt) ons letterlijk heeft opgedragen. We moeten zaken niet naar ons hand zetten, het zo interpreteren dat het voor dit moment goed voor ons uitkomt. Het klinkt misschien vanzelfsprekend wat ik nu zeg, maar als je een beetje om je heen kijkt dan moet je je ernstig afvragen of we overall de wetten van Allah (swt) als leidraad nemen in ons leven. Gaan we niet te vaak op in dit wereldse bestaan? Doen we genoeg om te zorgen dat we bij wijze van ook over 1000 jaar nog kunnen spreken van een islam die qua inhoud ongewijzigd is? Of om het gewoon dichtbij te houden, heeft de volgende generatie voldoende bagage in huis om ook aan hun kinderen de liefde voor onze Profeet (vrede zij met hem) صلى الله عليه وسلم over te brengen en te zorgen dat het beeld van hem net zo speciaal is als het nu is? Het zijn allemaal vragen die me letterlijk dagelijks bezighouden, of we wel genoeg doen met z'n allen. En gelukkig zijn er een hoop zaken die me toch tevreden en gerust stemmen. 

Motivatie en geduld zijn de sleutels tot succes, succes hier en daar
De weg naar Allah (swt) is er altijd, hoe rot je situatie in het leven ook is, je kan altijd bij Hem terecht. Ook wanneer je het goed maakt is het stilstaan bij je geloof en bestaan een absolute pré. Voorzie jezelf van kennis, bouw iets op en leef met een intentie die zuiver is. Want wanneer Allah (swt) tevreden over jou is, dan zal je dat vanzelf voelen. Alles gaat je dan gemakkelijk af, vergelijk het met op een roze wolk zitten. Het gevoel wat je overhoudt als je na een lange dag beseft dat je al je gebeden hebt verricht, jezelf grotendeels hebt onthouden van slechte daden en de zegeningen van je ouders mee hebt, is een gevoel wat in geen enkel geldbedrag is uit te drukken. Niets en niemand kan jou dat prachtige gevoel afnemen wanneer je blijft volharden, wanneer je het Hiernamaals boven de Dunya plaatst en daar ook naar handelt. De mogelijkheden om dit gevoel te bereiken zijn uiteenlopend, je kan je op tal van manieren afzonderen van datgene wat dit wereldse leven zo verrot maakt. De enige sleutel tot dit succes en hopelijk ook tot die felbegeerde plaats in het Paradijs is geduld en inzet. Zie de Dunya als middel wat jou bij juist gebruik geluk hier en daar kan opleveren. 

Ik noem de dingen in deze column misschien niet allemaal bij naam, maar dat is bewust. Bewust omdat het voor eenieder ander is, ik hoop dan ook dat je tijdens het lezen het op jezelf betrekt. Jong, oud, getrouwd of vrijgezel, we zijn allemaal moslim en dat maakt het tot iets universeels. Ik hoop dan ook dat we allemaal dat hogere doel vervuld krijgen, eeuwig geluk op een andere plek ver van deze wereld. 
© Tarik Douz 2018
marokko
column
halal
haram
samenleving
opinie
religie
islam
jannah
dounia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
caf
can2019
donald trump
zamalek
ongeluk
ov
rsb
iran
teheran
fifa
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech