Handhaving zomertijd in Marokko: Schooltijden in hele land aangepast

marokko
0
27 okt '18
De Marokkaanse minister van Onderwijs heeft nieuwe schooltijden ingesteld.

De Marokkaanse regering besloot gisteren (26 oktober) middels een decreet om de zomertijd (GMT+1) voortaan het hele jaar te handhaven en de wintertijd af te schaffen. Een dergelijk decreet dient volgens de legale procedures eerst in het Staatsbulletin gepubliceerd te worden alvorens deze van kracht kan worden. Aangezien de wintertijd in de nacht van zaterdag op zondag (28 oktober) zou ingaan, is er vandaag een speciaal Staatsbulletin gepubliceerd. In deze publicatie staat slechts 1 decreet: de onmiddellijke inwerkingtreding van het handhaven van de zomertijd (GMT +1).

Het besluit van de regering is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat het afschaffen van de wintertijd onder andere ten goede komt aan de gezondheid. Ook zal er energie worden bespaard, omdat er "een uur natuurlijk licht’’ wordt gewonnen, aldus de Marokkaanse minister van Bestuurshervorming Mohamed Ben Abdelkader tijdens een persconferentie.

De reacties van de Marokkaanse burgers op dit plotselinge nieuws waren gemengd. Sommigen vonden het prima, maar er waren ook velen ontevreden met dit plotselinge besluit. Die ontevredenheid had met name te maken met het feit dat schoolkinderen dan 's ochtend in het donker van huis moesten vertrekken om op tijd op school te zijn.

De minister van Onderwijs, Said Amzazi, onthulde gisterenavond op 2M daarom nieuwe schooltijden die gelden vanaf 7 november, na de schoolvakantie. De nieuwe schooltijden, voor al het primaire en secundaire onderwijs, hoger onderwijs en beroepsopleidingsinstellingen (zowel publiek als privaat) zijn voortaan van 9.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.

Dit betekent dat de lunchpauze één uur zal zijn in plaats van de gebruikelijke twee uur. De minister van Onderwijs heeft ook gezegd dat studenten tijdens de pauze op school kunnen blijven zonder meer details te geven. Dit vereist nog een hele organisatie en logistieke planning voor de ouders van leerlingen.

© Redactie 2018
marokko
handhaving
zomertijd
schooltijden
aangepast
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi