Ramid voelt weinig voor volledige afschaffing doodstraf in Marokko

marokko
17
30 okt '18
De Marokkaanse minister voor Mensenrechten herhaalde zijn standpunt betreffende de volledige afschaffing van de doodstraf in Marokko.

Afgelopen vrijdag was er een bijeenkomst van advocaten in Tanger. Naast hun collega Mustapha Ramid, momenteel minister voor Mensenrechten, waren daarbij ook mensenrechtenactivisten en leden van het maatschappelijk middenveld aanwezig.

Volgens dagblad Assabah werd Ramid tijdens deze bijeenkomst gevraagd naar de afschaffing van de doodstraf in Marokko. Ramid antwoordde hierop dat de doodstraf niet snel zal worden afgeschaft in Marokko. Om de volgens hem eenvoudige reden dat sommige zeer ernstige en wrede misdaden, zoals de ontvoering, de verkrachting en de moord op de kinderen, het doodvonnis van de daders verdienen.

Hij liet wel de deur op een kiertje voor de mogelijkheid om het aantal misdaden te verminderen dat met de dood strafbaar is. Hij wees erop dat de evolutie in deze richting zeer positief is, omdat in het nieuwe strafwetboek misdaden die bestraft kunnen worden met de doodstraf zijn afgenomen van 30 naar 12. Ook op het gebied van het militair strafrecht zijn deze misdaden afgenomen van 16 naar 6.

Ter herinnering, er waren 15 terdoodveroordelingen in Marokko in 2017. De doodstraf wordt echter al 25 jaar niet meer in Marokko toegepast. De laatste toepassing van de doodstraf in Marokko vond plaats in 1993.

© Redactie 2018
marokko
doodstraf
afschaffing
ramid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?