EU-landen willen uitstel verzetten van klok

algemeen
2
30 okt '18
De meeste EU-landen, waaronder Nederland, willen uitstel van het Brusselse plan om volgend jaar een einde te maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok.

Een meerderheid van de lidstaten vindt daarnaast dat zoveel mogelijk landen dezelfde standaardtijd moeten kiezen als de huidige regeling verdwijnt.

Dat bleek na afloop van een vergadering van de EU-transportministers in het Oostenrijkse Graz. Daar discussieerden zij voor het eerst over het voorstel van de Europese Commissie die eind maart 2019 voor het laatst de klok een uur vooruit wil zetten. Elk land moet zelf bepalen of het de klok dan in oktober wel of niet een uur terugzet naar wintertijd.

Nederland heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over de kwestie. Een aantal lidstaten vindt dat handhaving van het huidige systeem met een zomer- en wintertijd een optie in de onderhandelingen moet zijn.

Energiebesparing

Volgens EU-commissaris Violeta Bulc (transport) is het halfjaarlijkse klokverzetten vanwege de vermeende energiebesparing niet nodig. Die bedraagt niet meer dan 0,2 procent op de jaarlijkse energieconsumptie in de EU, zei ze na het overleg. Volgens Brussel is een meerderheid van de EU-burgers voorstander van het afschaffen van het halfjaarlijkse klokritueel, dat het bioritme bij mens en dier zou verstoren. Bulc erkende in Graz dat uitstel van het plan misschien nodig is.

Er bestaan, los van de zomertijdregeling, overigens drie verschillende tijdzones in de EU die geografisch bepaald zijn. Zo is het in Londen een uur vroeger dan in Amsterdam, en in Athene een uur later. Die zones veranderen in principe niet.

© ANP 2018
europese unie
uitstel
verzetten
klok
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi