Nederland mag Said C. niet uitleveren aan Marokko

buitenland
14
31 okt '18
Het is definitief, Nederland mag Said C. niet uitleveren aan Marokko.
De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant eerder dit jaar. Die rechtbank verklaarde in februari de uitlevering van Saïd C. aan Marokko ontoelaatbaar.

De rechter gaf toen aan: "Er bestaat een reëel gevaar dat de betrokkene een zodanig oneerlijk proces zal krijgen, dat de uitlevering moet worden geweigerd." De garanties die Marokko gaf, vond de rechtbank onvoldoende om het gevaar van een oneerlijk proces af te wenden. 

Het Openbaar Ministerie (OM) was het niet eens met de beslissing van de rechtbank en stelde een zogenaamd beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. De Hoge Raad bevestigt nu dus de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

De weigering tot uitlevering van Said C. aan Marokko, kan gevolgen hebben voor de samenwerking tussen Marokko en Nederland. De zaak leidde eerder al tot spanningen tussen de twee landen. Zo riep Marokko in 2017 tijdelijk de Marokkaanse ambassadeur in Nederland terug. In Marokko is er nog niet officieel gereageerd op dit nieuwe bericht, maar dat zal vermoedelijk niet heel lang duren.

Ter achtergrondinformatie, Saïd C. werd eind juni 2017 aangehouden na twee internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd door de Marokkaanse rechtbanken. Marokko verdenkt hem van internationale drugshandel, corruptie (omkoping) en deelname aan een criminele organisatie. Volgens Marokko was hij echter ook betrokken bij de financiering van de maandenlange protesten in de Rif-regio in het noorden van Marokko.
© Redactie 2018
marokko
nederland
saidc
uitlevering
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
verenigde staten
mocromaffia
nabil b
saoedi-arabië
jemen
advocaat
ridouan taghi
donald trump
chan2020
derk wiersum
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi