De drie grootste Marokkaanse vakbonden trekken zich terug uit de sociale dialoog

marokko
0
5 nov '18
Zij vinden het aanbod van de overheid onvoldoende.

De Marokkaanse Arbeidsunie (UMT, onafhankelijk), de Democratische Arbeidersfederatie (CDT, links) en de Algemene Werkersunie Marokko (UGTM, aangesloten bij de Istiqlal) hebben besloten zich terug te trekken uit de sociale dialoog, na hun ontmoeting vrijdagavond met regeringshoofd El Othmani. De vergadering, voorgezeten door Saad Eddine El Othmani, veranderde in een fiasco en accentueerde alleen de meningsverschillen tussen de werknemersvertegenwoordigers en de regering. 

De regering heeft een salarisverhoging van drie jaar voorgesteld voor bepaalde categorieën ambtenaren. Dit is 400 dirham over drie jaar: 200 dirham vanaf 1 januari 2019, 100 dirham vanaf 1 januari 2020 en 100 dirham vanaf 1 januari 2021. Een aanbod dat niet in de smaak valt bij de vakbonden (UMT, CDT, UGTM), waarvan de vertegenwoordigers zich terugtrokken uit de vergadering.

Deze vakbonden dreigen niet langer deel te nemen aan de sociale dialoog zolang de regering geen nieuw aanbod voorstelt "dat rekening houdt met de eisen van de vakbonden".

© Redactie 2018
marokko
vakbonden
sociale dialoog
overheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?