Docu 'Don't forget me': Marokkaanse gezinnen met kinderen in het autismespectrum (video)

marokko
0
5 nov '18
De documentaire volgt de moeilijkheden van drie Marokkaanse gezinnen met kinderen in het autismespectrum.

Don't Forget Me (لا تنساني) volgt drie Marokkaanse gezinnen met kinderen in het autismespectrum waarvan de ouders moeite hebben om hen te onderwijzen zonder enige hulp van de overheid. Autistische kinderen in Marokko hebben geen recht om naar school te gaan, en wanneer ouders een klaslokaal kunnen vinden waar hun kind wordt geaccepteerd, is het aan hen om ervoor te betalen. De documentaire is geïnspireerd door Jackie Spinner's twee uit Marokko geadopteerde zonen, die ook autistisch zijn en nu in de Verenigde Staten wonen. Spinner, een journalist en voormalig Bagdad-hoofd van The Washington Post, keerde in 2017 met haar zonen terug naar Marokko om in wezen de vraag te beantwoorden: wat zou er gebeurd zijn als ze waren gebleven?

Hun verhaal

Elke ochtend wordt Momo (11) vroeg wakker om naar de bus te lopen die hem naar een openbare school brengt met een lokaal voor autistische kinderen. Het is niet gratis. De privévereniging die het klaslokaal runt, rekent de familie van Momo een vergoeding. De vereniging rekruteert gezinnen voor het klaslokaal op basis van hun vermogen om te betalen.

Hamza, die 7 is, gaat ook naar de openbare school, maar zijn ouders betalen voor een assistent, of "schaduw", om met hem mee te gaan. Zijn tweelingbroer, Taha, blijft thuis omdat het gezin twee assistenten niet kan betalen. Elke ochtend kijkt Taha hoe zijn broer naar school gaat en vervolgens thuiskomt met zijn moeder die hem les geeft in hun appartement.

Othmane, 5, gaat naar een privéschool met een studiebeurs. Zijn familie betaalt voor de assistent die in de klas naast hem blijft.

Screening

De documentaire is voor het eerst te zien op het Internationale Filmfestival in Rabat op 17 november.

Hieronder is de trailer is te zien:

Vimeo link

© Redactie 2018
marokko
autistische
kinderen
onderwijs
families
documentaire
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?