Migranten, misdaad, drugshandel: Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt de balans op

buitenland
5
11 nov '18
De minister van Binnenlandse Zaken presenteerde enkele resultaten van zijn afdeling.
De minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, presenteerde woensdag 7 november de ontwerpbegroting die was toegewezen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de Binnenlandse Commissie in het Huis van Afgevaardigden. Hij presenteerde daarbij ook enkele resultaten van zijn afdeling.

50.000 geregulariseerde migranten

Ongeveer 50.000 mensen hebben geprofiteerd van de twee fasen van de regularisatie van migranten georganiseerd door Marokko, dat is ongeveer 85% van het totale aantal aanvragen ingediend door vreemdelingen van 113 nationaliteiten, zei Laftit.

Voorafgaand aan de presentatie gaf Laftit aan dat, overeenkomstig de Koninklijke richtlijnen, de verlengingsperiode is vastgesteld op drie jaar, op voorwaarde dat men geen enkele handeling begaat die in strijd is met de geldende wetgeving.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tevens gewerkt aan het programma voor vrijwillige terugkeer door verschillende verdragen te ondertekenen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), op grond waarvan de migranten die zich illegaal op het Marokkaanse grondgebied vestigden, vrijwillig worden gerepatrieerd naar hun land van herkomst onder voorwaarden die hun rechten en waardigheid respecteren. Sinds 2002 heeft dit programma 26.000 mensen geholpen, zei hij.

122 smokkelnetwerken ontmanteld

In dezelfde context benadrukte de minister dat de autoriteiten zich blijven bezighouden met de bestrijding van smokkelnetwerken, die geavanceerde middelen gebruiken om migranten te vervoeren.

In dit verband merkte de Marokkaanse ambtenaar op dat de uitgevoerde acties (tot eind september 2018) ongeveer 68.000 illegale immigratiepogingen hebben tegengehouden en er 122 actieve criminele smokkelnetwerken zijn ontmanteld.

Misdaad: nieuwe territoriale eenheden

Laftit benadrukte ook dat het ministerie van Binnenlandse Zaken zich krachtig inzet voor de bestrijding van de verschillende vormen van criminaliteit die het veiligheidsgevoel van de burgers beïnvloeden, zoals het dragen van messen, het verhandelen van drugs, zakkenrollen en misdaden in de buurt van onderwijsinstellingen. Volgens Laftit blijkt dat de geleverde inspanningen het mogelijk hebben gemaakt om de veiligheidssituatie in het Koninkrijk te beheersen en het beeld van Marokko in termen van stabiliteit en veiligheid positief weerspiegelt.

Hij voegde eraan toe dat het ministerie een reeks maatregelen heeft genomen om een ​​veiligheidsstrategie uit te voeren die programma's en projecten omvat die voornamelijk gericht zijn op verbetering van het veiligheidskader, door de oprichting van nieuwe territoriale eenheden, de ontwikkeling van forensische onderzoekstechnieken en de rehabilitatie van de technische voorzieningen.

51 ton chira en 617 kilo cocaïne in beslag genomen

Wat de strijd tegen de drugshandel betreft, benadrukte de minister van Binnenlandse Zaken dat de inspanningen van de bevoegde autoriteiten het mogelijk hebben gemaakt om tot eind september 2018 meer dan 51 ton chira, meer dan 90 ton kif, meer dan 617 kg cocaïne en 606.239 psychotrope tabletten in beslag te nemen. Daarnaast werden verschillende criminele netwerken ontmanteld die gespecialiseerd zijn in internationale drugshandel.

Wat de internationale samenwerking op het gebied van veiligheid betreft, verzekerde Laftit dat het ministerie dit jaar zijn aandacht richtte op het versterken van de samenwerking op internationaal en regionaal niveau. Dit werd gedaan via talrijke bilaterale ontmoetingen met functionarissen van verschillende bevriende landen en het volgen en coördineren van onderhandelingen over verschillende partnerschapsovereenkomsten op dit gebied.
© Redactie 2018
marokko
laftit
migranten
misdaad
drugshandel
resultaten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
frankrijk
can2019
saoedi-arabie
rsb
caf
terrorisme
auto
onderwijs
ov
ongeluk
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech