Rechtbank straft veel lager in helikopterzaak

algemeen
0
12 nov '18
De groep mannen wilde Benouaf A. uit de gevangenis in Roermond bevrijden.
De rechtbank in Amsterdam heeft in de zogeheten helikopterzaak veel lagere straffen opgelegd dan het OM had geëist. De reden is dat de rechtbank het bewijs voor een poging tot kaping van een helikopter en een poging tot bevrijding van een gevangene niet geleverd achtte. Volgens de rechtbank waren de verdachten nog niet begonnen aan de uitvoering van deze misdrijven, doordat de politie ingreep.

Het OM verdacht de groep van negen mannen (20 tot 54 jaar oud) ervan op 11 oktober vorig jaar de crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te willen bevrijden. Hiertoe werd een helikopter gehuurd, die na een tussenlanding zou worden gekaapt. De politie had al lucht gekregen van de ophanden zijnde operatie en greep voor de kaping in. De verdachten werden toen ook al geobserveerd en hun telefoons afgeluisterd. Op de dag van de voorgenomen bevrijding schoot de politie een 30-jarige verdachte op de vlucht dood.

De rechtbank legde drie verdachten straffen van 30 maanden cel op voor het voorbereiden van de kaping, wat een lichter misdrijf is dan een poging. Tegen hen was tot negen jaar geëist. Drie verdachten gaan geheel vrijuit, twee anderen kregen tot een jaar cel voor wapenbezit. Bij dit vijftal kon volgens de rechtbank niet worden vastgesteld dat zij wisten van de kaping. De vrijgesproken mannen konden ook niet worden gelinkt aan de wapens.

Helikopterpiloot uit Colombia

Ook de vanuit Colombia ingehuurde helikopterpiloot is veroordeeld voor de kapingsvoorbereiding, maar de rechtbank zag zijn rol anders dan die van zijn medeverdachten. Het bevrijdingsplan kwam niet uit zijn koker en hij zou geen geweld gebruiken, aldus de rechtbank. Na een eis van zes jaar legde de rechtbank hem twee jaar op. De piloot is de enige die openheid van zaken heeft gegeven.

De rechtbank kwam weliswaar tot een ander oordeel dan het OM en lagere straffen, het plan van de verdachten noemde zij "levensgevaarlijk". De groep had zich voorzien van zware wapens en het had er alle schijn van dat grof geweld niet zou worden geschuwd als de operatie volgens plan was doorgegaan.

OM in beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij het vonnis van rechtbank Amsterdam in de zogeheten helikopterzaak en gaat in hoger beroep. De rechtbank kwam tot veel lagere straffen dan het OM had geëist. Volgens de rechtbank is het bewijs voor een poging tot kaping van een helikopter en een poging tot bevrijding van een gevangene niet geleverd. Volgens de rechtbank waren de verdachten nog niet begonnen aan de uitvoering van deze misdrijven, doordat de politie ingreep. Het OM ziet dat anders.

Volgens het OM zijn de verdachten wél begonnen met het uitvoeren van een kaping en is er dus sprake van een poging. Met het tijdig ingrijpen door de politie is voorkomen dat er onschuldige slachtoffers zijn gevallen, vindt het OM.
© ANP 2018
benaoufa
helikopter
bevrijding
rechtbank
lage
straffen
om
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
frankrijk
can2019
onderwijs
europa
ongeluk
moskee
ov
duitsland
auto
caf
atlasleeuwen
frmf
casablanca
tanger
ajax
marrakech
wk 2018
hervé renard
spanje
eredivisie
mohammed vi
politie
rabat
hakim ziyech