#Masaktach: Marokkaanse vrouwen klaar om te fluiten

marokko
11
12 nov '18
Masaktach wil een einde maken aan seksuele intimidatie van vrouwen op straat.

Om een einde te maken aan de plaag van seksuele intimidatie op straat en om het bewustzijn te vergroten, riep het collectief #Masaktach (ik zal niet zwijgen) vrouwen op om te fluiten en lawaai te maken in geval van seksuele intimidatie. 

Volgt hij jou met de auto? Fluit hij je na? Raakt hij je aan? Kondig het aan door een fluitsignaal af te geven, zodat omstanders getuigen zijn van de intimidatie. Blaas zo hard als je kunt op het fluitje is het advies van Masaktach.

Afgelopen weekend ging het collectief de straat op in de steden Casablanca, Rabat en Marrakech om ruim 20.0000 kleurige fluitjes uit te delen aan vrouwen. Het initiatief werd alom geprezen op sociale netwerken.

Sinds de inwerkingtreding (op 12 september) van wet 103-13 hebben vrouwen de mogelijkheid klachten met betrekking tot seksuele intimidatie in te dienen en er kunnen zware straffen worden gegeven.

De wet voorziet in gevangenisstraffen van één tot zes maanden voor personen die vrouwen seksueel lastigvallen in openbare ruimtes, door het gebruik van woorden, daden of signalen van seksuele aard voor seksuele doeleinden. De daders zullen ook een boete krijgen van 2.000 tot 10.000 dirham.

Daders van cybercriminaliteit, waaronder het versturen of verspreiden van een combinatie van valse beschuldigingen, krijgen een tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 1.000 tot 20.000 dirham als ze schuldig worden bevonden.

De straf wordt verdubbeld als de pleger een medewerker is of een persoon die verantwoordelijk is voor het handhaven van de orde en veiligheid in Marokko.

Photocredit: H24Info

© Redactie 2018
marokko
masaktach
fluitje
seksuele
intimidatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?