'Zorgpremie gemiddeld 5,7 procent hoger'

algemeen
6
14 nov '18
De zorgpremies gaan volgens onderzoeksinstituut MoneyView in 2019 gemiddeld 5,7 procent omhoog, ofwel met 76 euro per jaar.

Alleen de premies voor de basisverzekering van Besured en Promovendum zijn gelijk gebleven, constateren de onderzoekers. De verhogingen verschillen verder nogal, volgens het onderzoek tot 15,8 procent bij PNO Zorg. Volgens een woordvoerder van deze verzekeraar geldt dat alleen voor nieuwe individuele klanten en zullen bestaande individuele verzekerden te maken krijgen met een verhoging van 9 procent. Eén en ander heeft te maken met het feit dat PNO collectiviteitskortingen wil afbouwen.

MoneyView zegt de cijfers te hanteren die het bureau van de verzekeraars zelf krijgt en dat er meestal niet veel verschil zit tussen de premies voor oude en nieuwe klanten.

Oproep minister Bruins

De verzekering van PNO voor nieuwe klanten blijft nog wel net onder de 130 euro per maand, zes verzekeraars zitten daar op de lijst van MoneyView nog boven. Er is er maar één die onder de honderd euro per maand blijft en dat is de naturapolis van Zekur. Een flinke stijger is ook Zorgdirect met 10 procent. Volgens MoneyView ging de premie daar voor dit jaar jaar nog iets omlaag naar 107,83 euro, maar wordt het nu 118,66 euro.

Zorgminister Bruno Bruins riep verzekerden dinsdag op zich te oriënteren op hun zorgverzekering: "Ik zou zeggen: gebruik de komende periode om goed te kijken wat voor jou de beste verzekering is voor de beste prijs. Overstappen is geen doel op zich, maar oriënteer je goed! "

Ook hogere toeslag

De gemiddelde stijging valt hem mee. "Op Prinsjesdag gingen we uit van een stijging van de zorgpremie van ruim tien euro per maand. Nu blijkt dat lager te zijn. We zien ook dat er forse verschillen zijn in de premies. Dat kan zomaar twintig euro of meer per maand schelen."

Tegenover de hogere premie staat ook een hogere zorgtoeslag: 50 euro maximaal per jaar meer voor eenpersoonshuishoudens en 193 euro maximaal per jaar voor meerpersoonshuishoudens.

© ANP 2018
zorgpremie
omhoog
onderzoeksinstituut
moneyview
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi