Vroege hevige regenval goed voor de agragische sector in Marokko

marokko
1
16 nov '18
De dammen zijn goed gevuld en er is voldoende water voor irrigatie.

Na de hevige regenval die al vroeg in het seizoen in Marokko viel, bedragen de watervoorraden van de verschillende dammen ongeveer 7,4 miljard kubieke meter, tegen 4 miljard reserves verzameld tijdens het vorige landbouwseizoen.

"We hebben voldoende reserves, 58% van de totale capaciteit, om het land de komende twee jaar te irrigeren," vertelde Aziz Akhannouch aan het Huis van Raadleden.

Tijdens een mondelinge vragensessie meldde de minister van Landbouw, Maritieme Visserij, Plattelandsontwikkeling en Water en Bossen dat de regenval op 9 november gemiddeld 131,4 millimeter bedroeg, een stijging van 34% ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

"Deze vroege en overvloedige regens geven hoop dat het oogstjaar 2018/19 zeer goed zal zijn," zei hij.

De minister voegde eraan toe dat sinds september het geploegde land 2,9 miljoen hectare heeft bereikt en dat het ingezaaide land op die datum 1 miljoen hectare bedroeg.

"We hopen in deze periode van het jaargetijde een doelwit van 5 miljoen hectare te zaaien," zei Akhannouch.

Om de ploegen- en zaadoperaties beter uit te voeren, zal ongeveer 688.000 ton kunstmest beschikbaar worden gesteld aan landbouwers. Dit is inclusief een nieuwe kunstmest, die beschikbaar zal zijn op de markten om "specifieke landen" te verrijken.

Met betrekking tot de gewassen van het vorige oogstjaar kondigde de minister aan dat de olijfproductie bijna 2 miljoen ton bedroeg (voor 975.000 hectare olijfbomen), een stijging van 22,3% ten opzichte van 2017. De citrusproductie steeg met 19%, rood vlees met 2%, melk met 13%, wit vlees met 29% en eieren met 5%.

© Redactie 2018
marokko
regenval
dammen
irrigatie
agragische
sector
akhannouch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi