CIA: 'Kroonprins zit achter moord op Khashoggi'

buitenland
32
17 nov '18
Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht gegeven tot de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Dat meldt de Washington Post op basis van bronnen rond het onderzoek. Khashoggi werd begin oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul.

De conclusie van de CIA staat haaks op verklaringen van de Saoedische autoriteiten. Khashoggi zou volgens hen zijn vermoord op het consulaat door een team dat opdracht had gekregen hem naar Saudi-Arabië terug te brengen. Donderdag meldde de openbaar aanklager in Ryad nog dat de kroonprins niet op de hoogte was van de missie rond Khashoggi. De journalist, die onder meer voor de Washington Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten.

Volgens de Washington Post baseert de CIA zich onder meer op een onderschept telefoongesprek tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten en een broer van de kroonprins. De ambassadeur belde Khashoggi om hem te zeggen dat hij naar het consulaat in Istanbul moest om documenten op te halen die hij nodig had om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin. Hij bezwoer Khashoggi dat dit veilig was.

Khalid bin Salman pleegde het telefoontje in opdracht van zijn broer, schrijft de krant. Of de ambassadeur op de hoogte was van de moordplannen is niet bekend. Een woordvoerder van de Saoedische ambassade ontkent in de krant dat de inhoud van het gesprek.

Ook zou meespelen dat volgens de CIA Mohammed bin Salman de feitelijke machthebber is in Saudi-Arabië. "Het algemene standpunt is dat het onmogelijk is dat dit is gebeurd zonder dat hij op de hoogte of betrokken was", aldus een bron van de krant.

© ANP 2018
khashoggi
moord
kroonprins
cia
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi