Weer arrestaties bij intocht Sinterklaas

algemeen
3
18 nov '18
Na meerdere opstootjes en arrestaties rondom de intocht van Sinterklaas op zaterdag, ging het op zondag ook weer mis.

In Tilburg arresteerde de politie tientallen voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie waren zij onderweg naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De intochten in Amsterdam en Utrecht verlopen vooralsnog zonder problemen.

De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens zijn ze per bus overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten nog vast. Om hoeveel arrestanten het gaat maakt de politie later zondag bekend. Een en ander speelde zich af buiten het zicht van bezoekers van de intocht, die elders in de stad was.

Zaterdag verliep de landelijke intocht van Sinterklaas goed, maar was er een grimmige sfeer in onder meer Leeuwarden, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. In de lichtstad werden tegenstanders van Zwarte Piet bekogeld met blikken bier en eieren. Daarnaast werden er racistische leuzen gescandeerd. De politie verrichtte in de stad zes arrestaties en beloofde strafrechtelijk onderzoek, waarbij verwacht wordt dat meer aanhoudingen volgen. Ook in andere steden waren arrestaties.

Eindhoven

Op zondag werd bekend dat zaterdagavond vier van de Eindhovense arrestanten zijn vrijgelaten. Twee brachten de nacht door op het politiebureau, maar zouden later op zondag worden vrijgelaten.

Amnesty International vindt dat het kabinet de ongeregeldheden bij de demonstraties bij de intochten moet veroordelen. "Het kabinet moet de bedreigingen en het geweld tegen vreedzame demonstranten scherp veroordelen. In een democratische rechtstaat is geen plaats voor eigenrichting", meldde de organisatie op twitter.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) liet weten dat de overtreders op vervolging kunnen rekenen. "Dit hoort niet in onze samenleving", zei hij. Grapperhaus zou liever zien dat de discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet niet op de dag van de intocht wordt gehouden.

© ANP 2018
zwarte piet
arrestaties
intocht
sinterklaas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?