Spaanse premier: Pedro Sanchez: Spanje wil zijn samenwerkingsrelaties met Marokko verder versterken

marokko
0
20 nov '18
Met name op het gebied van veiligheid, migratie en de economie.

Spanje wil zijn samenwerkingsrelaties met Marokko verder versterken, met name op het gebied van veiligheid, migratie en de economie. Dit werd maandag gezegd in Rabat door de Spaanse premier Pedro Sanchez tijdens een werkbezoek aan Marokko, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

"Spanje en Marokko zijn niet alleen vriendschappelijke landen en naaste buren, maar vooral strategische partners, en de twee regeringen delen dezelfde visie over hoe ze gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd moeten bieden", zei Sanchez tegen na de pers na een ontmoeting met het Marokkaanse regeringshoofd Saad Eddine El Othmani.

In dit verband heeft de Spaanse premier de toezegging van Spanje bevestigd om de positie van Marokko in internationale fora, met name de Europese Unie, te verdedigen. Bovendien deelde de Sanchez mee dat zijn land belang heeft bij de lancering van het project om een derde elektriciteitsverbinding tot stand te brengen tussen Spanje en Marokko.

Hij verwelkomde ook de inspanningen van Marokko om de Marokkaanse cultuur in Spanje te promoten, door het organiseren van culturele activiteiten in verschillende Spaanse steden, eraan herinnerend dat Spanje de eregast zal zijn op de volgende editie van de Internationale boekenbeurs in Casablanca.

Op zijn beurt was El Othmani blij met de overeenstemming van standpunten tussen Marokko en Spanje over regionale en internationale kwesties, waaronder die met betrekking tot stabiliteit, vrede en veiligheid.

Hij benadrukte de uitstekende relaties tussen de twee Koninkrijken op politiek, economisch en cultureel niveau, en zei dat de gesprekken die hij met zijn Spaanse tegenhanger voerde een gelegenheid waren om initiatieven en beslissingen te nemen die meer bilaterale relaties zouden versterken.

Zo zal op economisch vlak in de eerste helft van 2019 een Marokkaans-Spaans zakenforum worden gehouden aan de zijlijn van een bijeenkomst op hoog niveau, zo meldt El Othmani, en pleit hij voor een versterking van de Marokkaans-Spaanse samenwerking.

Bovendien wees de El Othmani op de aanhoudende steun van Spanje aan Marokko in de verschillende EU-organen, daarbij verwijzend naar de steun van Spanje aan visserij- en landbouwovereenkomsten tussen Marokko en de EU.

Photocredit: 2M.ma

© Redactie 2018
marokko
spanje
samenwerkingsrelaties
sanchez
el othmani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?