Terreurdachte die aanslag wilde plegen op Rotterdams politiebureau al in Duitsland veroordeeld

algemeen
2
27 nov '18
Beide terreurverdachten in de zaak zijn van Marokkaanse afkomst.

Een van de twee mannen die mogelijk een terroristische aanslag wilden plegen op een Rotterdams politiebureau, is eerder in Duitsland veroordeeld tot drie jaar cel. Hij kwam eind vorig jaar vrij, bleek dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Rotterdam.

Waarvoor hij is veroordeeld, is niet duidelijk, maar het gaat volgens de officier van justitie niet om een "terreurgerelateerde" zaak.

De mannen werden afgelopen juni aangehouden. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht en willen ook niet vertellen hoe ze heten. Beiden waren dinsdag niet aanwezig in de rechtbank. Volgens de officier van justitie gaat het om Marokkaanse mannen van 27 en 23 jaar. De oudste man noemt zich mogelijk Mouad M., de jongere Ahmed B. of Salim A. Hij heeft eerder in Duitsland vastgezeten.

Minderjarig

Bij hun aanhouding in een Rotterdamse woning hadden ze verteld dat ze uit Libië kwamen en minderjarig waren. Ze worden verdacht van het voorbereiden van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland.

Een van de verdachten stuurde in een chat via Facebook - die door de Amerikaanse inlichtingendienst FBI werd onderschept - een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam-Zuid, dat dicht bij de Kuip staat. In de chat werd gedetailleerd gesproken over (de aanschaf van) wapens, explosieven en bomgordels. Ook zijn er martelaarvideo's gevonden op de telefoons van de mannen en foto's van de Erasmusbrug. Bij hun aanhouding zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Samenwerking

Het OM heeft laten weten dat het onderzoek nog in volle gang is, ook in samenwerking met de autoriteiten in Frankrijk, Duitsland en België. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak verdergaat, B. en M. blijven voorlopig vastzitten.

© ANP 2018
marokkaans
terreurverdachte
aanslag
politiebureau
rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi