Raad voelt Halsema aan tand over boerkaverbod

algemeen
9
28 nov '18
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema moet zich woensdag verantwoorden in de gemeenteraad voor haar uitspraken over het niet handhaven van het boerkaverbod.

De VVD voelt de burgemeester hierover aan de tand, kondigde de partij eerder deze week aan.

Halsema zei tijdens een debat vrijdagavond het verbod op gezichtsbedekkende kleding niet te zullen handhaven omdat ze aan andere zaken voorrang wil geven en het niet zo bij de stad vindt passen. Haar uitspraken leidden tot veel ophef, onder meer in het kabinet. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) zei dat hij het niet vond passen bij het ambt van burgemeester om publiekelijk in deze voorbeeldfunctie aan te geven dat de wet niet voor iedereen zou gelden. Hij verwacht dat de burgemeester haar uitlatingen terugneemt. Premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) benadrukten ook al dat de naleving voor iedereen geldt.

Volgens Halsema's woordvoerder heeft zij weliswaar gezegd dat de wet in Amsterdam geldt, maar dat er geen prioriteit wordt gegeven aan de handhaving. "Daar blijft ze bij."

"Amsterdam kan en moet zich niet boven de wet zetten", schreef VVD-raadslid Marianne Poot op Twitter. Volgens haar is een boerkaverbod gericht op bestrijden van onvrijheid. "Als iets ingaat tegen het wezen van Amsterdam is het onvrijheid."

© ANP 2018
boerkaverbod
amsterdam
halsema
handhaving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?