Kabinet komt met stemverklaring voor Marrakech-pact

marokko
2
29 nov '18
In de coalitie is overeenstemming over een stemverklaring voor bij het zogenoemde pact van Marrakech, dat volgende maand in Marokko wordt gesloten.

Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van de Volkskrant. Met de stemverklaring wil het kabinet benadrukken dat het VN-pact over migratie niet juridisch bindend is.

In het pact staat diverse keren vermeld dat het niet juridisch bindend is. Evenwel is in diverse landen de vrees ontstaan dat het pact in de toekomst zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter. Onder andere de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk hebben om deze reden al laten weten het pact niet te steunen.

In Den Haag kwam onder meer van Thierry Baudet (Forum voor Democratie) felle kritiek, maar ook bij VVD en CDA waren zorgen ontstaan. Voor die zorgen lijkt nu dus een oplossing te zijn gevonden.

PVV

Baudet heeft bij staatssecretaris Mark Harbers een lange lijst vragen ingediend over het pact. De antwoorden laten nog op zich wachten. De Tweede Kamer houdt dinsdag een debat over de kwestie.

De PVV, de grootste oppositiepartij, kondigt alvast een motie van wantrouwen aan tegen het kabinet omdat het wil instemmen met het migratiepact. Dat een aanvullende (stem)verklaring zal worden gegeven doet daar niets aan af, laat de partij weten.

Volgens PVV-Kamerlid Sietse Fritsma, die over een zelfmoordpact spreekt, wordt het Nederlands belang op onvergeeflijke wijze verkwanseld: "Het kabinet tekent dus toch voor méér massa- immigratie, méér islamisering en méér terreurdreiging. De Nederlandse burger moet van dit levensgevaarlijke kabinet bevrijd worden.''

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2018
pact
marrakech
marokko
nederland
stemverklaring
pvv
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?