Familierecht in Marokko: Bankrekeningen niet meer vertrouwelijk

marokko
6
6 dec '18
Vanaf nu kan een gescheiden moeder inzicht krijgen in de bankrekening van haar ex-echtgenoot om haar rechten te krijgen.
De bankrekeningen van de echtgenoten die in conflict zijn in de familierechtbank vallen niet meer onder vertrouwelijke informatie. Vanaf nu kan een gescheiden moeder, via justitie, inzicht krijgen in de bankrekening van haar ex-echtgenoot om haar rechten te krijgen.

Dit is een primeur in het familierecht in Marokko en in de bestuursrechtspraak. De president van de administratieve rechtbank in Rabat, Mohamed Essimou, heeft een vonnis uitgesproken waarbij de vertrouwelijkheid werd opgeheven op de bankrekening van een man op verzoek van zijn ex-vrouw. De vrouw wendde zich tot de administratieve rechtbank (bestuursrecht) om informatie te verkrijgen over de financiële situatie van haar ex-man, om deze te kunnen presenteren bij de familierechtbank voor een herziening van de alimentatie voor hun twee dochters.

Dagblad Akhbar Al Yaoum bericht vandaag dat de balans van gerechtigheid is gekanteld ten gunste van de belangen van kinderen, ten nadele van persoonlijke geheimhouding. Dit vonnis, dat ook jurisprudentie is, wordt geprezen door mensenrechtenorganisaties in het algemeen en organisaties gericht op de rechten van het kind in het bijzonder.

In een verklaring aan de krant, zegt mensenrechtenactivist Naima El Kallaf dat het vonnis van de administratieve rechtbank in overeenstemming is met het Verdrag van Den Haag, ondertekend door Marokko, dat aangeeft dat "het belang van kinderen boven alle overwegingen staat". Evenzo, zegt ze, is het vonnis in overeenstemming met artikel 54 van het Familiewetboek.
© Redactie 2018
marokko
primeur
familierecht
bankrekening
vertrouwelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi