Parlement België akkoord met Marrakech-pact

buitenland
0
7 dec 9:33
Het Belgische parlement stemt in met het internationale migratiepact.
Een grote Kamermeerderheid steunde een aangescherpte resolutie waarin premier Charles Michel wordt gevraagd het pact maandag in het Marokkaanse Marrakech goed te keuren. Het blijft echter onduidelijk of Michel kan doorgaan met zijn kabinet.

De resolutie werd met 107 stemmen voor en 36 tegen aangenomen. Onder andere coalitiepartner Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stemde tegen. Na een speech van Michel die door velen als "vaag" werd omschreven, kwam een gelegenheidsmeerderheid met een nieuwe tekst voor de resolutie die de premier een scherpere opdracht meegaf.

Woensdag had een meerderheid van de buitenlandcommissie al voor de resolutie gestemd, en stemde de N-VA ook tegen. De partij is fel tegenstander van het pact omdat België volgens de Vlaamse nationalisten de greep op zijn migratiebeleid erdoor verliest.

Bespreking

De N-VA dreigde haar ministers uit de regering terug te trekken als Michel het pact goedkeurt. Maar daar leek donderdag met uitspraken van N-VA-fractieleider Peter De Roover geen sprake meer van. Hij hoopte "zo snel mogelijk over te gaan tot de orde van de dag" en "het belangrijke werk met zijn vieren te kunnen verderzetten". In de coalitie werken vier partijen samen.

Vrijdag vergadert de ministerraad en dan komt mogelijk ook het pact ter sprake. Volgens N-VA-fractieleider De Roover is het aan de regering om te beslissen en zal dan officieel worden vastgesteld dat er geen consensus is binnen de regering.

Het pact wordt maandag op een topconferentie van de Verenigde Naties in Marrakech beklonken. In het 34 pagina’s tellende akkoord dat voluit het 'Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration' heet, staan richtlijnen voor de omgang met migranten. Er staat in dat die niet juridisch bindend zijn.
© ANP 2018
belgië
migratie
pact
marrakech
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
marine
frankrijk
nabilb
uefa
champions league
caf
migranten
overleden
drugs
straatsburg
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
mohammed vi
ajax
eredivisie
marrakech
spanje
rabat
hakim ziyech
amsterdam