Artsen in Marokkaanse openbare ziekenhuizen staken op 28 en 31 december

marokko
3
10 dec '18
De stakingen nemen steeds grotere vormen aan en dat zal niet zonder consequenties blijven voor de burgers.

Artsen in de Marokkaanse openbare ziekenhuizen zullen staken op vrijdag 28 december en maandag 31 december, kondigde een verklaring aan van de Onafhankelijke Unie van artsen in de publieke sector (SIMSP). 

De Unie roept ook op tot "een week van woede", van 10 tot 16 december. De SIMSP roept tevens op tot "een week van rouw", van 17 tot en met 23 december. De artsen zullen in die week allemaal gekleed gaan in zwarte kleding.

Lijsten van collectieve verzoeken om ontslag in alle regio's van het Koninkrijk zullen worden verzameld voor deponering bij de regionale gezondheidsdirectoraten, voegt het document toe. In oktober hebben 210 artsen (50 in de Oriental, 30 in Ouarzazate en 130 in Casablanca) al aanvragen voor collectief ontslag ingediend.

Bij deze stakingen (en ook bij de vorige stakingen) neemt het ziekenhuis wel patienten op in noodsituaties, waarbij levenreddende handelingen nodig zijn. Echter, de vakbond is ook van plan om de nodige procedures in te stellen voor stakingen in alle diensten, inclusief bij noodsituaties, in alle gezondheidscentra van het Koninkrijk.

Afgezien van het gebrek aan de nodige apparatuur en bekwame vakmensen in openbare ziekenhuizen, eisen de artsen in openbare ziekenhuis o.a. een verhoging van salarissen en vergoedingen. Zij eisen betaling volgens de salarisindex 509, wat gelijk staat aan bijna 15.000 dirham per maand. Momenteel krijgen zij betaald volgens de salarisindex 336 , wat gelijk staat aan 8600 dirham per maand.

Bijgevoegde foto is een archieffoto.

© Redactie 2018
marokko
artsen
stakingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?