Kritiek op Twitter-baas om tweets uit Myanmar

buitenland
0
10 dec '18
Hij had enkel lovende woorden voor het land en sprak met geen woord over de Rohingya.

Prachtig land, lekker eten, fijne mensen en prettig om te mediteren. Dat was Jack Dorsey, oprichter en topman van Twitter, bijgebleven na een bezoek aan Myanmar, het vroegere Birma. Met geen woord sprak hij over de Rohingya-minderheid, en daardoor is Dorsey onder vuur komen te liggen.

Honderdduizenden Rohingya, een etnische minderheid van moslims in het boeddhistische Myanmar, zijn op de vlucht geslagen voor het regeringsleger. Volgens VN-onderzoekers hebben militairen zich mogelijk schuldig gemaakt aan genocide (volkenmoord) en oorlogsmisdaden.

Maar daar had Dorsey het niet over. Wel zei hij: "De mensen zijn vol plezier en het eten is geweldig. Ik heb de steden Rangoon, Mandalay en Bagan gezocht. We mediteerden bij veel kloosters in het land." Hij illustreerde dat met zijn hartritme op zijn Apple Watch. Ook was hij in klooster Pyin Oo Lwin, waar hij tien dagen lang niet mocht praten, geen oogcontact met anderen mocht maken, geen vlees mocht eten, niet mocht lezen en geen apparaten bij zich mocht hebben.

"Ik ben geen expert op het gebied van meditatie, maar is het de bedoeling dat het je zo zelfingenomen maakt dat je vergeet te melden dat je in een land bent waar het leger massamoorden en massaverkrachtingen pleegt, honderdduizenden mensen op de vlucht jaagt, in een van de grootste rampen van dit moment?", reageerde Andrew Stroehlein van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op Twitter. Een journalist van Sky News was naar eigen zeggen verbijsterd dat Dorsey "niets wist van het lot van een miljoen Rohingya".

© ANP 2018
twitter
myanmar
rohingya
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi