Terreurverdachte CS toont geen berouw

algemeen
4
11 dec '18
Jawed S. zei dat hij naar Nederland was gekomen om de profeet Mohammed (salllallahu alaihi wa sallam) te verdedigen.

De 19-jarige Jawed S. die wordt beschuldigd van het neersteken van twee Amerikaanse toeristen eind augustus op Amsterdam CS, toonde dinsdag bij de rechtbank geen berouw. Tijdens een niet-inhoudelijke zitting zei hij tegen de rechter dat hij naar Nederland was gekomen om de profeet Mohammed (salllallahu alaihi wa sallam) te verdedigen. Hij zou het opnieuw doen als politicus Geert Wilders dit ook opnieuw zou doen, doelend op de cartoonwedstrijd die de PVV-leider had uitgeschreven voor spotprenten van de profeet.

"Ik word martelaar, of ik dood hem'', liet S. de rechter weten via een tolk. Volgens de officier van justitie blijkt uit verklaringen van S. dat zijn woede zich vooral op de spotprentenwedstrijd is gericht. Omdat de regering en de inwoners van Nederland dit toestonden, wilde hij wraak nemen, aldus de aanklaagster. Zijn afkeer van Wilders blijkt onder meer uit video's op zijn telefoon. Bij hem thuis in Duitsland is een testament gevonden.

In zijn laatste woord legde hij de rechter zijn religieuze beleving uit en stelde hij - vaak met een geheven vinger - steeds dezelfde vragen: waarom ,,dat varken'' toestemming had om de profeet te beledigen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt S. van twee keer poging tot moord, met een terroristisch motief, en bedreiging van politiemensen.

Invalide

Op 30 augustus reisde S. vanuit Duitsland, waar hij asiel had gekregen, naar Amsterdam. Rond het middaguur stak hij willekeurig twee mensen neer. Agenten konden hem vlak na de steekpartij uitschakelen met twee schoten. De twee Amerikaanse slachtoffers, beiden 38 jaar en van Eritrese afkomst, waren op doorreis naar Duitsland voor een bruiloft.

Een van de twee is waarschijnlijk blijvend invalide. Hij heeft door een steekwond in zijn rug een dwarslaesie opgelopen en zit in een rolstoel. Het gaat heel slecht met hem, zowel fysiek als geestelijk, zei hun raadsman John Beer. Met het andere slachtoffer gaat het iets beter. Hij liep onder meer een diepe wond in zijn arm op.

De raadsman bereidt een flinke vordering tot schadevergoeding voor, ook omdat het invalide slachtoffer niet meer kan werken. "Dat is vreselijk, het betekent dat hij de sociaal-economische afgrond ingaat, want in de VS is geen vangnet. Het is catastrofaal letsel. Zijn leven, en dat van zijn vrouw, is verwoest.''

© ANP 2018
terreurverdachte
amsterdam
cs
cartoonwedstrijd
profeet
wilders
invalide
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi