Jos B. ontkent doden Nicky Verstappen

algemeen
19
12 dec '18
Jos B. ontkent het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen.

Dat vertelde hij de rechter woensdag in de rechtbank in Maastricht. "Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd, die ontuchtige handelingen met hem heeft gepleegd en ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan."

Hij gaf allereerst aan dat hij zich er heel erg bewust van is dat het moeilijk moet zijn voor de familie van de 11-jarige jongen. "Dit moet heel veel pijn doen." Over was er is voorgevallen de fatale avond van Nicky, wil hij in overleg met zijn advocaat, nog niets zeggen. Hij had eerder verklaard dat hij er iets over wil zeggen "als de tijd daar rijp voor is" en "als alles begrepen is". Wat hij daarmee bedoelde, wilde hij niet toelichten.

B. bekende wel dat hij kinderporno op zijn computer had staan. Het gaat woensdag om een niet-inhoudelijke zitting, onderzoeksvragen en de voorlopige hechtenis komen aan bod.

Vrij

"Laat Jos B. vrij", zei zijn advocaat Gerald Roethof in de rechtbank. "De verdenking is niet sterk genoeg om voortduring van de voorlopige hechtenis te rechtvaardigen", aldus Roethof. B. zit sinds zijn arrestatie eind augustus in de cel.

De familie Verstappen, ook in de rechtszaal aanwezig, hoorde het verzoek van Roethof hoofdschuddend aan. De rechtbank zal later over de voorlopige hechtenis beslissen.

Roethof zei een zakelijk pleidooi te houden maar zich terdege bewust te zijn van de pijn van de familie. "Dat betekent niet dat wij de zaak niet van een afstand moeten bekijken. Loskoppelen van de emotionele lading. Dan meen ik dat u vandaag zult moeten zeggen: Meneer B. ga naar huis", aldus Roethof.

Volgens Roethof zijn de dossiers die hij kreeg niet compleet. Het Openbaar Ministerie (OM) wil volgens Roethof niet alle stukken aan hem ter beschikking stellen "omdat veel delen uit het dossier niet meer belangrijk zouden zijn". Roethof vindt dat het OM daarmee verdediging en rechtbank belangrijke informatie onthoudt.

Zo zijn er aanwijzingen dat Nicky dreigde van het kamp weg te lopen na een ruzie. Ook waren er andere verdachten in beeld en ook het wegloopscenario kan niet worden uitgesloten, meent Roethof.

De 11-jarige Nicky uit Heibloem werd gedood tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in 1998. Zijn dood bleef heel lang onopgelost, tot tijdens een groot DNA-verwantschapsonderzoek de 56-jarige B. in beeld kwam. B.'s DNA werd gevonden op de kleding van de jongen, onder meer op de onderbroek.

B. bleek echter spoorloos. Na een internationale klopjacht werd hij 26 augustus aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, nabij Barcelona.

© ANP 2018
nicky verstappen
jos b
rechtbank
ontkenning
advocaat
vrij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?