OM: 28 jaar cel voor moord broer kroongetuige Nabil B.

algemeen
0
13 dec '18
Het Openbaar Ministerie wil dat Shurandy S. een celstraf krijgt van 28 jaar wegens de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. op 29 maart in Amsterdam-Noord.

De verdachte gaf donderdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw toe dat hij Reduan B. heeft doodgeschoten. De 40-jarige S. bleef weigeren zijn opdrachtgevers bekend te maken.

Een week voor de moord had het OM gemeld dat het een kroongetuigendeal had gesloten met Nabil B. De moord op diens broer is volgens het OM "zonder twijfel" een reactie op de medewerking van Nabil met justitie. De kroongetuige heeft verklaringen afgelegd tegen onder anderen Ridouan T., die in verband wordt gebracht met meerdere liquidaties en geldt als de meest gezochte misdadiger van Nederland.

De verdachte zei dat hij niet wist dat zijn doelwit de broer van een kroongetuige was. Maar volgens de officier van justitie had S. kunnen weten dat zijn beoogde slachtoffer in ieder geval geen crimineel was. S. schoot hem neer onder werktijd, in zijn eigen beletteringsbedrijf.

Cocaïneverslaving
De verdachte zat in de hal, liep stil achter de onwetende Reduan aan de trap op en vuurde minstens zes kogels af op zijn hoofd en bovenlichaam. Daarna ging S. naar zijn werk "alsof er niets aan de hand was". Volgens de aanklaagster toont dat zijn koelbloedigheid aan. "Dit is geen man in de war, hij is volledig toerekeningsvatbaar."

S. zei dat hij de klus had aanvaard toen het slecht met hem ging, onder meer door een cocaïneverslaving. Hij ging ervan uit dat hij de aanslag zelf ook niet zou overleven. De 100.000 beloning heeft hij nooit ontvangen. S. werd twee dagen na de moord opgepakt, na een DNA-match en omdat hij op camerabeelden stond.

Maximaal vijftien jaar
Strafverzwarend is volgens het OM ook dat de hele familie B. desastreuze gevolgen ondervindt en er geen zicht is op een einde van de dreiging vanuit de onderwereld. Een zus en moeder van Reduan legden daar emotionele verklaringen over af. In totaal dienden de nabestaanden vorderingen in van ruim 3 ton.

De advocaten van S. pleitten voor een celstraf van maximaal vijftien jaar, verwijzend naar soortgelijke zaken. S. kon volgens hen niet meer terug en wilde zijn eigen gezin niet in gevaar brengen.

Uitspraak op 10 januari 2019.

© ANP 2018
mocromaffia
openbaar ministerie
moord
broer
nabil b
kroongetuige
ridouan taghi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?