Waarom gooien boeren in de regio Taroudant massaal hun sinaasappels weg? (video)

marokko
3
13 dec '18
Verschillende mensen hebben op social media video's gepost van boeren die hun trucks legen om zich te ontdoen van sinaasappels in de regio Taroudant.

De foto's en video's die rondgaan op het web zorgen voor veel verwarring en onbegrip bij Marokkaanse internetgebruikers. Op de video's is te zien hoe vrachtwagens tientallen tonnen sinaasappels lossen om ervan af te komen. De boeren willen hiermee vraag en aanbod op de markt op elkaar af stemmen.

Volgens het dagblad Assabah kost een kilo sinaasappels vandaag de dag 13 centime (één dirham is honderd centime) op boerderijen, wat niet eens de kosten dekt. Om de prijzen te verhogen, vinden de boeren het daarom passend om afstand te doen van het gewas.

Volgens Assabah vereist een citrusplantage van 16 hectare jaarlijks 200.000 dirham aan energiekosten (gas en brandstof). Boerenverenigingen klagen over tussenpersonen die de prijzen doen stijgen.

"Leg me uit hoe de prijs van een kilo 30 centime is op de boerderij en 4 dirham bij de verkoper. De prijs wordt vermenigvuldigd met 10 vanwege de tussenpersonen die de prijzen maken en breken. We kunnen niet met verlies verkopen," zei de voorzitter van een boerenvereniging tegen Assabah.

YouTube link

Videocredit: H24Info

© Redactie 2018
marokko
taroudant
sinaasappels
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?