Marokkanen doneren weinig bloed

marokko
0
15 dec '18
Het Nationale Bloedtransfusiecentrum heeft de bloeddonatiecijfers vrijgegeven van 2017 en die zijn kortgezegd alarmerend.

Het dagblad Al Ahdath Al Maghribia bericht dat slechts 4% van onze medeburgers in 2017 een bloeddonatie hebben gedaan. Dit cijfer, gepubliceerd door het Nationale Bloedtransfusiecentrum, is afgenomen in vergelijking met 2016. Een jaar waarin 6% van de Marokkanen hun bloed doneerde.

Slechts 254.000 mensen kwamen naar de verschillende bloedtransfusiecentra in het hele Koninkrijk. 89% van hen zijn vrijwillige donoren, terwijl de overige 11% familieleden van patiënten zijn.

Het dagblad meldde ook het aantal bloedzakken dat dagelijks wordt uitgedeeld aan ziekenhuizen en andere klinieken in het hele land. Er worden 1200 bloedzakken uitgezonden. Het leeuwendeel daarvan gaat naar Rabat en omliggende steden, zij ontvangen meer dan de helft van de verdeelde bloedzakken.

Al Ahdath Al Maghribia legt uit dat bloedzakken worden gebruikt in twee belangrijke scenario's: noodsituaties (bloeding tijdens de bevalling, ongeval, operatie, enz.) en chronisch bloedziekten.

Het Nationale Bloedtransfusiecentrum organiseert al jaren verschillende bewustmakingscampagnes om Marokkanen ertoe aan te zetten hun bloed te doneren en zo bloedtekorten in ziekenhuizen en klinieken in Marokko te voorkomen.

© Redactie 2018
marokko
bloeddonaties
tekorten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?