Noorwegen kent 400.000 euro toe ter ondersteuning van migranten in Marokko die willen terugkeren

marokko
1
19 dec '18
De bijdrage wordt toegekend aan het RAISE-programma van de Internationale Organisatie voor Migratie in Marokko.

Merethe Nergaard, ambassadeur van Noorwegen in Marokko, en Ana Fonseca, hoofd van de missie van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Marokko, ondertekenden een overeenkomst om een subsidie van ongeveer 400.000 euro toe te kennen aan IOM, als bijdrage aan het RAISE-programma (vrijwillige terugkeer en re-integratie van migranten in nood in Marokko).

"We zijn verheugd om het RAISE-programma te blijven ondersteunen en zo bij te dragen aan de inspanningen van IOM en Marokko om migranten in moeilijkheden te helpen, die willen terugkeren naar hun land van herkomst," zei Marianne Hagen, staatssecretaris bij het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze leidde de Noorse delegatie nvorige week naar Marrakech waar het 'Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration' (Marrakech-pact) werd aangenomen.

Migranten (meestal afkomstig uit sub-Sahara landen) die armoede, een gebrek aan kansen of groeiend geweld ontvluchten, blijven in Marokko aankomen en maken van het Koninkrijk een doorvoerland. Veel van deze migranten stranden echter in het land.

Marokko en IOM hebben in 2005 het RAISE-programma opgestart om een waardige vrijwillige terugkeer mogelijk te maken door administratieve, logistieke en financiële steun te verlenen - inclusief re-integratiebijstand - voor migranten die niet in Marokko kunnen blijven en besluiten terug te keren naar hun land van herkomst.

© Redactie 2018
marokko
noorwegen
migranten
terugkeren
herkomstland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?