Record olijfproductie in Marokko

economie
2
22 dec '18
De olijventeelt is een van de sectoren waar de effecten van Marokko's 'Groene Plan' (Plan Maroc Vert) goed zichtbaar zijn.
Dit seizoen heeft de olijfoogst (die net heeft plaatsgevonden) een nieuw record gevestigd: 2 miljoen ton werd geproduceerd, tegen 803.000 ton in 2008-2009. De stijging is 41,6% in vergelijking met de gemiddelde productie van de afgelopen vijf jaar en 28% in vergelijking met de vorige campagne, bericht medias24.

Het doel is 2,5 miljoen ton produceren in 2020, waarmee Marokko een van 's werelds toonaangevende olijfoliemaatschappijen wordt. In de komende jaren zullen nieuwe olijfplantages in productie gaan. De uitdaging voor de komende twee of drie jaar ligt met name in marketing en verwerking.

De begeleidende maatregelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de olijfsector, waren het onderwerp van een ontmoeting tussen Interprolive (professionals uit de olijfoliesector) en Mororcco Foodex (instelling voor controle en coördinatie van de uitvoer). Deze bijeenkomst, die vorige week plaatsvond Casablanca, was ook een gelegenheid om de balans op te maken van de huidige campagne.

Tijdens deze bijeenkomst hebben de verschillende belanghebbenden bevestigd dat deze recordoogst een zeer positief effect zal hebben op de dynamiek van de economische ontwikkeling in alle olijventerreinen, met name door de creatie van meer dan 50 miljoen werkdagen.

Er zijn verschillende inspanningen gaande en er moeten andere worden voortgezet om te zorgen voor een goede waardering van deze olijvenproductie, om de druk op de prijzen te verlichten en om adequate inkomens te garanderen, met name voor kleine producenten.

Deze omvatten het zorgen voor een soepele stroom van olijfolieproducten op de binnenlandse markt, ten volle profiteren van de mogelijkheden op de traditionele internationale markten en het betreden van nieuwe opkomende markten.
© Redactie 2018
marokko
olijven
productie
maatregelen
record
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
verenigde staten
syrië
saoedi-arabië
gibraltar
frankrijk
terrorisme
tunesië
jemen
rusland
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
rabat
afrika cup
moord
eredivisie
daesh
mohammed vi