Marokko vraagt Spanje om meer compensatie in ruil voor grenscontrole

marokko
3
4 jan '19
Niet tevreden over de bestaande samenwerking op het gebied van migratie, vraagt Marokko om meer compensatie voor zijn inspanningen.

Spanje, dat tegenwoordig het eerste toegangspunt is voor irreguliere migranten naar Europa, eist dat Marokko de grenscontrole verdubbelt. In ruil voor zijn medewerking vraagt Marokko om meer compensatie van Spanje en de Europese Unie, volgens de Spaanse outlet El Pais.

Marokko gaf de Spaanse autoriteiten een lijst met eisen in ruil voor de inspanningen van Marokko om de stroom van irreguliere migratie naar Europa te beteugelen, meldde El Pais.

Marokko is een EU-partner en heeft een aantal overeenkomsten gesloten in de belangrijke sectoren landbouw, visserij en veiligheid.

Onlangs heeft Brussel een fonds van 140 miljoen euro toegezegd om Marokko te helpen de aanhoudende stroom van irreguliere migratie naar Europa te beteugelen. Maar Marokko heeft nog steeds niet de middelen ontvangen die Europa heeft beloofd.

De belangrijkste eis van Marokko is dat de levering van de beloofde fondsen wordt versneld, evenals een nieuwe samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding van Marokkaanse onderdanen.

El Pais legt uit: "Naast de 140 miljoen euro die de EU Marokko heeft beloofd, eist het Maghreb-land hulp om werknemers te trainen in sleutelsectoren zoals toerisme en gezondheid."

Wat betreft Marokkaanse universiteitsstudenten, is Rabat naar verluidt aan het pushen voor een Erasmus-achtig programma tussen Spanje en Marokko, waardoor de Marokkaanse studenten een jaar ervaring op doen in het buitenland aan de Spaanse universiteiten. Voor studenten die hun bacheloropleiding in Marokko al hebben afgerond, biedt het programma post-doctorale ervaring bij Spaanse instellingen.

Spanje is bereid om het eens te worden als de EU de middelen beschikbaar stelt

Tussen juli en augustus 2018 lanceerde Marokko een gigantische campagne om zijn migratiebeleid te verharden, waardoor het voor migranten moeilijker werd om naar buurland Spanje te reizen.

Hoewel het ongeëvenaarde harde optreden het aantal succesvolle migratiepogingen heeft doen afnemen, is het aantal migranten dat in Spanje aankomt nog steeds aanzienlijk, aldus de Spaanse autoriteiten.

Spaanse ambtenaren van het ministerie van Arbeid en Migratie ondersteunen de eisen van Marokko en zeggen dat de samenwerking van Marokko een sleutelfactor is voor het succes van het migratiebeleid van Europa en Spanje.

"Je moet in dit soort initiatieven investeren; de EU moet meedoen", citeerde de krant de ambtenaren.

Zolang de EU de middelen beschikbaar stelt voor de projecten, is Spanje bereid om aan de eisen van Marokko te voldoen, betoogden Spaanse bronnen.

In antwoord op Marokko's eisen heeft de Spaanse staatssecretaris voor Migratie van Spanje, Consuelo Rumí, een reis naar Brussel gepland aan het eind van de maand voor nieuwe financiële toezeggingen. Tijdens deze reis zal Rumí ook haar Europese partners vragen om de 140 miljoen euro die enkele maanden geleden is goedgekeurd, af te staan om Marokko te helpen bij het beheren van migratiestromen. Hulp die normaal vóór het einde van 2018 al had moeten worden geleverd.

© Redactie 2019
marokko
spanje
eu
migratie
compensatie
grenscontrole
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?