Denemarken deporteert Saïd Mansour, ontdaan van zijn Deense nationaliteit, naar Marokko

buitenland
61
5 jan 17:30
Saïd Mansour is de eerste Deense burger die zijn nationaliteit verliest en wordt gedeporteerd vanwege een terrorisme-veroordeling.
Denemarken heeft Saïd Mansour, die is veroordeeld voor het aanzetten tot terrorisme en voorheen een dubbele nationaliteit had (Marokkaans en Deens), naar Marokko gedeporteerd.

Volgens Deense media kwam Mansour gisterenavond aan in Casablanca aan boord van een Royal Air Maroc vlucht vanuit Kopenhagen. De Deense autoriteiten overhandigden hem daar aan de Marokkaanse autoriteiten.

De Deense premier Lars Lokke Rasmussen twitterde dat hij "zeer tevreden" was met Mansour's uitzetting: "Het stuurt een duidelijke boodschap dat criminele buitenlanders, die duidelijk tegen de Deense waarden ingaan en terrorisme bevorderen, niets met Denemarken te maken hebben".

Rasmussen had in december met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita gesproken over de deportatie van Mansour, volgens de Deense krant Horsens Folkeblad.

In een ongekende uitspraak uit 2015 ontnam een Deense rechtbank Saïd Mansour zijn Deense staatsburgerschap. De rechtbank had Mansour veroordeeld voor het aanzetten tot terrorisme voor Facebook-berichten waarin Osama Bin Laden werd geprezen en volgelingen werden aangemoedigd zich aan te sluiten bij het Al-Nusra Front, een Al-Qaeda-partner in Syrië, aldus Al Jazeera.

De rechtbank veroordeelde Mansour tot vier jaar gevangenisstraf. Mansour ging in beroep op het verlies van zijn burgerschap, omdat hij zou worden geconfronteerd met marteling in Marokko.

Het Deense Hooggerechtshof oordeelde in 2016 tegen Mansour en de Deense regering probeerde hem sindsdien te deporteren.
© Redactie 2019
marokko
denemarken
nationaliteit
deportatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
vahid halilhodžić
libië
oujda
vriendschappelijk
turkije
gabon
stade honneur
syrië
terrorisme
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi