Khiame: Zwitsers-Spaanse verdachte had meer aanslagen gepland met Imlil-verdachten

buitenland
0
6 jan 21:01
Khiame onthulde verdere informatie over de Zwitsers-Spaanse verdachte die vorige maand werd gearresteerd in verband met de dubbele moord op twee Scandinavische toeristen in Imlil.
De Marokkaanse politie heeft ten minste 23 mensen gearresteerd als verdachten in de moorden op de Deense Louisa Vesterager Jespersen en de Noorse Maren Ueland, die in de buurt van Imlil in het Atlasgebergte werden onthoofd.

In een recent interview met de Zwitserse krant Tribune de Geneve zei het hoofd van de veiligheid- en inlichtingendienst BCIJ, Abdelhak Khiame, dat de Zwitsers-Spaanse verdachte niet "direct betrokken was bij de moord op de twee studenten, maar hij kende de daders."

Khiame voegde eraan toe dat de Zwitsers-Spaanse verdachte (dubbele nationaliteit) en de andere verdachten Daesh-propagandafilms hadden bekeken. "Hij had via Telegram-berichten contact met een Daesh-lid in Syrië", voegde Khiame eraan toe.

Volgens Khiame noemt de verdachte zich "Abu Yahia of Abdullah ... Hij probeerde eerst om zich aan te sluiten bij een koranschool in het zuiden van het Koninkrijk en verhuisde toen naar Marrakech."

De BCIJ-chef voegde eraan toe dat de verdachte aarzelde om te kiezen tussen Algerije, Tunesië en Marokko. Hij arriveerde uiteindelijk in 2015 in Marokko.

Nadat hij naar Marrakech was verhuisd, ontmoette hij de zelfbenoemde "emir van de jihadistische cel die betrokken was bij de moord op twee studenten." De zelfbenoemde emir is dezelfde persoon die een van de twee slachtoffers onthoofdde. De Zwitserse verdachte nam ook deel aan "verschillende geheime ontmoetingen met de leden van de cel."

De Zwitsers-Spaanse verdachte is in 2011 bekeerd tot de Islam in de moskee van Petit-Saconnex in Genève. De verdachte woonde de preken bij van twee Franse imams, beiden bekeerlingen. Beide imams "werden uit de moskee verbannen omdat ze volgers tot de jihad aanmoedigden."

De verdachte was van plan om de stabiliteit van Marokko te ondermijnen door aanslagen te plegen op veiligheidsdiensten en toeristen.

"Hij leidde sommige leden naar het oefenen in een veld met lege patronen en rekruteerde Sub-Sahara Afrikanen met wie hij ook van plan was zich bij Daesh in het noorden van Mali aan te sluiten."

De verdachte zal worden vervolgd in overeenstemming met de Antiterreurwet van 2003 wegens banden met een groep die van plan was terreuracties in Marokko te plegen.

In het interview sprak Khiame ook over de internationale samenwerking op veiligheidsgebied tussen Marokko en andere landen. Specifiek gesproken over de samenwerking tussen Marokko en Zwitserland zei hij: "We staan op goede voet met de veiligheidsdiensten en onze inlichtingendiensten werken samen."

Hij zei dat de twee landen de samenwerking op veiligheidsgebied zullen versterken in de nasleep van de dubbele moorden.

"Zonder versterkte samenwerking tussen alle inlichtingendiensten zullen we ze niet kunnen verslaan", voegde Khiame eraan toe.
© Redactie 2019
marokko
imlil
verdachte
khiame
bcij
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
gabon
turkije
vriendschappelijk
vahid halilhodžić
syrië
cornelius haga lyceum
islamitisch onderwijs
arie slob
racisme
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi