30.000 Franse gepensioneerden overwinteren elk jaar in Marokko

marokko
7
7 jan '19
Aangetrokken door de zon en goedkoper levensonderhoud, verlaten ongeveer 30.000 Franse gepensioneerden Frankrijk voor enkele maanden en 'migreren als zwaluwen' naar Marokko.

"Bijna 30.000 Franse gepensioneerden migreren in de winter naar Marokko ... en keren in de lente terug naar Frankrijk. Ze gaan elk jaar in de camper naar de Marokkaanse zon, zodra de kou Frankrijk raakt. Als zwaluwen keren deze gepensioneerden terug naar het nest, wanneer het weer beter is in Frankrijk", zei het publieke tv-kanaal France2 in een reportage getiteld "De zwaluwen van Agadir".

De reportage vertelt het verhaal van Franse gepensioneerden die van Marokko hun tweede land hebben gemaakt en die het milde klimaat en het goedkope leven bijzonder op prijs stellen. Zoals Alain, een 67-jarige ex-politieagent en Christelle, een 62-jarige huisvrouw uit Aveyron, die "volkomen gedesoriënteerd waren toen de tijd voor pensionering kwam, maar die een gezellige camper in een opwelling kochten."

Of zoals Jojo, een gepensioneerde 80-jarige monteur uit Wenen, die met zijn spaargeld een luxe camper heeft gekocht en nu met zijn pensioen een tweede leven leidt. Of Christian, 70, die activiteiten op vrijwillige basis organiseert op de familiecamping Terre d'Océan in Taghazout bij Agadir.

Volgens het jaarlijkse overzicht van pensioenparadijzen in het buitenland voor het jaar 2018, gepubliceerd door de Franse site Retraite sans Frontières, is Marokko het derde land achter Portugal en Thailand, waar Franse gepensioneerden de voorkeur geven aan vestiging.

De site verklaart de redenen voor het enthousiasme van Franse gepensioneerden voor Marokko door het warme welkom van de bevolking, een zonnig klimaat en milde winters, een geografische nabijheid tot Frankrijk, een grote gemeenschap van Franse expats en de kosten van levensonderhoud zijn 40% goedkoper.

© Redactie 2019
marokko
franse
gepensioneerden
overwinteren
camper
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi