Militaire dienstplicht in Marokko: Eerste Kamer neemt wetsontwerp aan

marokko
0
9 jan '19
Na de Tweede Kamer nam dinsdag ook de Eerste Kamer het wetsontwerp over de herinvoering van de militaire dienstplicht aan in een plenaire zitting.

De wet 44.18 inzake de herinvoering van de militaire dienstplicht in Marokko werd op 26 december 2018 al door de Tweede Kamer aangenomen, 12 jaar na de afschaffing van de dienstplicht. Op dinsdag 8 januari stemde ook de Eerste Kamer definitief in met het wetsontwerp.

Het doel van de dienstplicht is de sociale cohesie te versterken, de weg te effenen voor integratie in het professionele en sociale leven van de dienstplichtigen door hen te laten profiteren van militaire training en een militaire cultuur in te voeren die is gebaseerd op discipline, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en respect voor instellingen.

In de tekst wordt vastgesteld dat de militaire dienst 12 maanden zal duren, voor alle jongeren tussen 19 en 25 jaar, zowel mannen als vrouwen. Personen die een vrijstelling hebben gekregen kunnen echter na hun 25ste nog tot hun 40ste worden opgeroepen als de reden voor hun vrijstelling niet langer geldig is.

De inwerkingtreding van de militaire dienst staat gepland voor 2019.

© Redactie 2019
marokko
militaire
dienstplicht
eerste kamer
aangenomen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi